Kæmpe drone holder øje til søs

I Skagen tester Søværnet en ny, stor drone til farvandsovervågning, som kan dække området fra Grenen til Hanstholm.

Den er til at få øje på, som den hænger der i luften over radarstationen i Skagen. Dronen er tre meter lang, vejer 100 kilo, og så er den enormt effektiv, når det kommer til at indsamle informationer til søs. Og det er netop det, den gør i disse dage. 

Eksperter fra det østrigske droneselskab Schiebel er for en periode rykket til Skagen for at teste dronen i tæt samarbejde med Søværnet og Flyvevåbnets Air Control Wing, og indtil videre er de godt tilfreds med den flyvende kollegas indsats. 

- Det er jo nogle øjne, vi kan have på stedet i løbet af kort tid, når der sker noget. For eksempel i forhold til havmiljø. Der kan man let opdage en olieplet på vandoverfladen, siger Martin Ahl, der er sagsbehandler ved Søværnskommandoen. 

Projektet hedder Insight 22 og er et EU-projekt, der finansieres af EMSA, som er et agentur under EU’s Transportkommission.
Projektet hedder Insight 22 og er et EU-projekt, der finansieres af EMSA, som er et agentur under EU’s Transportkommission.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Et effektivt stykke værktøj

Dronen har en rækkevidde på 200 kilometer, og den kan være i luften i seks timer ad gangen. Den kan desuden bære 50 kilo udstyr som eksempelvis et kamera eller en såkaldt sniffer, der kan kontrollere skibes udstødningsgas.

- Den har givet os en indsigt i, hvad den kan på sigt. Hvad teknologien kan. Et utroligt effektivt stykke værktøj, påpeger Martin Ahl.

Prisen for en drone er cirka 20 millioner kroner. Kameraet under dronen koster det samme. Ud over forsvaret er også Toldstyrelsen og Fiskeristyrelsen med i den to måneder lange dronetest.

- Det, vi umiddelbart kan se, er, at vi kan bruge den til farvandsovervågning, siger Lone Agathon Jensen, der til dagligt er konkoordinator i Fiskeristyrelsen.

Hun bliver bakket op af orlogskaptajn i Søværnet Richard K. Andersen.

- Det vi kan bruge den til, det er at få nogle virkelig gode billeder i kassen, som kan hjælpe os med at klare farvandet omkring Danmark op hurtigt med relativ små ressourcer, forklarer orlogskaptajnen fra Søværnskommandoen.

Sydafrikanske Jacques Weyers er dronepilot, og han styrer starter og lanindinger med denne joystick.
Sydafrikanske Jacques Weyers er dronepilot, og han styrer starter og lanindinger med denne joystick.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Myndighederne skal først analysere på den to måneder lange test, inden det bliver besluttet, om Danmark også skal have droner til overvågning til søs.

- Jeg tror, udviklingen er på vej. Vi ser flere og flere af vores samarbejdspartnere indføre det i deres forsvar. Det skulle undre mig meget, om ikke det er på vej til det danske forsvar også, slutter Richard K. Andersen.

De testede droner flyver 110 kilometer i timen, og de flyver i testperioden i hele Skagerrak fra Hanstholm til Skagen.

Se testflyvningen i indslaget her:




Seneste nyt

fra Nordjylland