LIGE NU:

Kameraovervågning af fangst får Henrik til at sælge skibet: - Jeg er rigtig, rigtig ked af det

15 fiskefartøjer er blevet udpeget til at skulle have kameraovervågning ombord. Det får nu Strandby-fisker til at kaste håndklædet i ringen.

Fiskeskipper Henrik Krogh Larsen har fået den besked, han frygtede. Hans skib, FN 261 Stjerne, er blandt de 15 første fartøjer i Kattegat, som skal have monteret overvågningsudstyr.

Udstyret skal kontrollere hvilke arter, der bliver fanget, samt kontrollere den præcise størrelse på fiskene.

- Mine folk har sagt, at de går i land, hvis de skal overvåges. Det lægger et kæmpe pres på dem. Kommer de til at gøre det mindste forkert, kan de risikere at lukke et helt fiskeri ned i Kattegat. Uden mine folk ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, siger Henrik Krogh Larsen.

Fiskere føler sig mistænkeliggjort

Udsigten til kameraudstyr på fartøjerne har skabt stor frustration og vrede blandt fiskerne, som flere gange har protesteret. De føler, at de bliver mistænkeliggjort.

- Jeg vil simpelthen ikke statsligt overvåges på en privat arbejdsplads, siger Henrik Krogh Larsen.

Indslag fra 2. marts 2020: De nordjyske fiskere er utilfredse med, at fiskeriministeren vil indføre kameraovervågning på fartøjer, som fisker i Kattegat.

Torsdag aften fik Henrik Krogh Larsen beskeden om, at hans skib var et af de første, der skal overvåges. Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over – og fredag har han sat skibet til salg.

- Jeg har ikke sovet hele natten. Jeg er rigtig, rigtig ked af det. Det er hele mit livsværk, jeg sætter til salg. Det er fandeme ikke nemt. Jeg kan næsten ikke sætte ord på det – det er helt så jeg står med tårer i øjnene, siger fiskeskipperen.

Kontrollører har oplevet uoverensstemmelser

Ifølge fiskeriminister Mogens Jensen fra Socialdemokratiet er kameraovervågningen i sidste ende for fiskernes skyld, da kameraprojektet er en forudsætning for, at man fortsat kan fiske jomfruhummere i Kattegat.

Derfor kommer der videoovervågning på fartøjerne i Kattegat

- Det hele bunder i, at torskebestanden er så dårlig, som den er. Den skal vi have genoprettet, hvis der skal være torsk i fremtiden. Vi sikrer, at alle overholder de samme retningslinjer. Man kan ikke snyde på vægten og smide fisk ud, der ikke skal smides ud, siger Mogens Jensen.

Har I en oplevelse af, at kvoterne og landingsforpligtigelsen ikke bliver overholdt nu?

- Vi ved, at der er stor forskel på det, der står i fiskefartøjernes egne logbøger, og det, som kontrollørerne ser, når de er med ombord. Der er en uoverensstemmelse, siger Mogens Jensen.

Han mener ikke, at man som Henrik Krogh Larsens medarbejdere skal frygte at begå fejl, der kan koste dyre bøder eller retten til at fiske i Kattegat.

- I opstartsperioden vil det handle mere om vejledning end om kontrol. Og dem, som får et kamera monteret, slipper så for at fiske med særligt selektive redskaber, som andre fiskere skal fra 31. maj. Det er vigtigt at sige, at kameraerne kun overvåger der, hvor fiskene bliver håndteret, og så tager man stikprøver og ser, hvor mange fisk, der er kommet ind, og om noget bliver smidt ud, siger han.

Nægter man at tage kameraet ombord, må man ikke fiske i Kattegat.

- Det er som om, vi bare skal ned med nakken

Henrik Krogh Larsen har svært ved at se, hvordan kameraovervågning kan være for fiskernes skyld. For ham er tiltaget endnu et tiltag i rækken, som gør det svært for fiskerne at udføre det arbejde, de er sat i verden for: nemlig at fiske.

- Vi har i de sidste mange år gjort alt, hvad der står i vores magt, for at overholde lovene. Vi har taget det ene nye redskab ind efter det andet. Men det bliver bare værre og værre. Der er snart mere papirarbejde end fiskeri. Det er som om, vi bare skal ned med nakken, siger fiskeskipperen fra Strandby.

quote Der er snart mere papirarbejde end fiskeri.

Henrik Krogh Larsen, Strandby

Han fortæller, at han har kendskab til tre andre fiskere, som udover ham også har valgt at sælge skibet på grund af overvågningen.

Fiskeriministeren er ærgerlig over den reaktion.

- Det her handler om torskens overlevelse i Kattegat. Vi sikrer en torskebestand, og det er til gavn for fiskeriet. Vi har spurgt fiskeriets organisation, om man hellere vil have en løsning med den svenske rist, og der var svaret et klart nej. Vi har gjort det her for fiskernes skyld, siger Mogens Jensen.

Det er som udgangspunkt alle fartøjer med bundslæbende redskaber, der i en periode har haft 20 eller flere havdage i Kattegat, som skal have opsat overvågningsudstyr.

Nordjyske borgmestre bakker fiskerne op

Borgmestrene i de nordjyske kystkommuner kan godt forstå frustrationen hos fiskerne, og opfodrer til, at sørge for at projektet med kameraovervågning bliver indrettet på en måde, så fiskerne også kan se sig selv i det.

Derfor har borgmestrene nu sendt et åbent brev, hvor de opfordrer til at finde en ny vej for dansk fiskeri, brolagt med tillid og respekt.

- Vores motivation for at skrive det brev er, at vi har et erhverv i knæ. Fiskeriet er både ramt af Brexit og af Corona - og nu kommer det her oveni, forklarer Birgit S. Hansen, socialdemokratisk borgmester i Frederikshavn Kommune og formand for netværket af fiskeriafhængige kommuner til TV2 Nord.

- Vi ved godt, at det er Folketinget der sender ministeren afsted med et forhandlingsmandat til EU, og derfor er der et politisk flertal bag den aftale. Men vi opfordrer til at finde en vej, som fiskerne kan se sig selv i.

Åbent brev fra seks nordjyske borgmestre