Klit ødelagt og strandområde ryddet: - Jeg er forarget
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Frederikshavn Kommune oplyser, at Grundejerforeningen Kærstrand har ryddet mere havtorn, end de har fået tilladelse til.
- Jeg er forarget. Det er toppen af egoisme, når ejere af luksussommerhuse rydder så stort et område, fordi de vil se de blå bølger.
Sådan udtaler Anna Brita Nedergaard til lokalmediet kanalfrederikshavn.
Hun har nemlig til sin store overraskelse konstateret, at et cirka 150 meter langt område tæt på stranden ved Elling Å's udløb ved Kæret er ryddet for træer og buske.
I en tid, hvor vi skal passe på vores natur, og biodiversitet er prioritetet højt, overrasker det hende, at Grundejerforeningen Kærstrand tilsyneladende har fået tilladelse til det af Frederikshavn Kommune.
- Det er et voldomt stort område, og jeg forstår det ikke. De har også ødelagt en klit for at få en minigraver ind på arealet. Det ser ud som om, at den har kørt på stranden det meste af fra Strandby, pointerer overfor lokalmediet.
Sjældne fuglearter i området
Området er ifølge Anna Brita Nedergaard rigt på fugle. Den sjældne blåhals har ynglet i nærområdet de seneste par år, mens skægmejsen og rødrygget tornskade er andre spændende fugle i netop det område.
- Det er skørt, hvad der er foregået. Jeg kunne måske forstå det, hvis de havde fået lov til at skære toppen af træer og buske, men alt er jævnet med jorden og rykket op med rod, beklager Anna Brita Nedergaard.
Området ligger i Kæret, og de sommerhuse, som ligger tættest på, har adresse på Lerbækvej. Parkerer man sin bil ved broen, som går over Elling Å, skal man gå over broen og dreje til højre lige inden stranden. Efter godt 100 meter begynder det område, hvor der er fjernet træer og buske.
Anna Brita Nedergaard bor selv i Frederikshavn og går ofte tur i området ved Kæret.
Se flere billeder fra ødelæggelserne herunder:
Har ryddet mere end tilladt
- Ifølge dispensationen må der kun ryddes havtorn i mindre omfang. Da kommunen modtog en henvendelse om, at der blev ryddet havtorn i stor stil i området, tog vi samme dag ud i området.
Sådan oplyser Rune Asmussen, der er direktør for Center for Teknik og Miljø i Frederikshavn Kommune til kanalfrederikshavn.
Frederikshavn Kommunen gav 18. januar 2023 dispensation til grundejerforeningen med nærmere vilkår om, hvad, hvordan og hvornår, der må ryddes vegetation i området, og kommunen kunne her konstatere, at der var ryddet mere, end det havde været hensigten.
Derfor bad man grundejerforeningen om at stoppe med yderligere rydning. Den seneste udvikling gør dog, at grundejerforeningen nu igen vil blive kontaktet af kommunen.
- Vi vil følge op på sagen med henblik på at få det bedst mulige naturareal fremadrettet. Kommunen kontakter derfor Grundejerforeningen Kærstrand, konstaterer Rune Asmussen overfor lokalmediet.