02:13

I aften er der i Arena Nord i Frederikshavn premiere på den nye opsætning af musicalen Lyset over Skagen, der sætter musik og sang til livet blandt de berømte Skagen malere. Der er allerede solgt tusinder af billetter - og efter weekenden tager musicalen på turne rundt i hele landet

Kom med på den røde løber: Premiere på musicalen Lyset over Skagen

Både kendte og kunstinteresserede nordjyder valfartede til premieren på en ny musical, der sætter fokus på de verdensberømte Skagensmalere.

Efter månedsvis med prøver oprandt dagen endelig, hvor holdet bag musicalen Lyset over Skagen kunne vise anstrengelserne frem.

Torsdag aften var der premiere på den nye opsætning af Lyset over Skagen i Arena Nord, hvor man sætter musik og sang til livet blandt de berømte Skagen malere.

De var de første, der for alvor formidlede det særlige lys i Skagen, og derfor er vi kendte i hele verden. Nu kommer de for at se, hvad der sker på toppen af Danmark, og det kan vi takke dem for.

Birgit Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune

Allerede inden tæppefald var der nærmest udsolgt - 1.300 billetter var røget over disken.

Her på TV2 Nord var vi også klar på den røde løber, kort inden forestillingen gik i gang. Vi fangede blandt andre Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Hansen.

- Jeg er rigtig spændt, for det syder og bobler med mennesker, der skal ind og se godt skuespil og glædes over de berømte kunstnere, der har fået os på verdenskortet. Og så kommer der også mange gæster til Skagen for at begejstres, siger hun.

Læs også Fra Paris til Skagen: Tour-rytter til velgørenhedsløb

Ifølge borgmesteren var malerne gode ambassadører for Nordjylland.

- De var de første, der for alvor formidlede det særlige lys i Skagen, og derfor er vi kendte i hele verden. Nu kommer de for at se, hvad der sker på toppen af Danmark, og det kan vi takke dem for, tilføjer Birgit Hansen.

Fest og forelskelse

Kunstfaglig chef ved Skagens Kunstmuseum, Charlotte Lindvald, er enig i malernes enorme betydning for vores landsdel.

De var en gruppe af en større international bevægelse, der ville revolutionere kunsten. Sammen dyrkede de kunsten og det sociale, konkurrerede indbyrdes, festede og forelskede sig på kryds og tværs.

Charlotte Lindvald, kunstfaglig chef, Skagens Kunstmuseum

Hun fortæller en ting om malerne, som måske de færreste vidste.

- De var en gruppe af en større international bevægelse, der ville revolutionere kunsten. Sammen dyrkede de kunsten og det sociale, konkurrerede indbyrdes, festede og forelskede sig på kryds og tværs, siger hun.

Musicalen spiller til og med lørdag i Frederikshavn og kan derefter opleves i andre dele af landet frem til den 15. oktober.

Her spilles der blandt andet i Skive, Sønderborg, Nykøbing Mors, Holstebro, Næstved, Odense, Kolding, Vejle, Aarhus og København.