Kommunalforsker om borgerforslag: "Det får ikke den store betydning"

Når Enhedslisten og SF i Frederikshavn Kommune foreslår, at borgerne skal kunne stile forslag til behandling i byrådet, kommer det formentlig ikke til at revolutionere den demokratiske proces, mener kommunalforsker.

Forestil dig, at du kan få lige netop din sag eller gode idé taget op i byrådet. Det kan blive virkelighed for borgere i Frederikshavn Kommune, hvis et forslag fra SF og Enhedslisten går igennem.

Det skal gøre det muligt at borgere kan få sat sager på byrådets dagsorden, hvis de kan samle 1150 underskrifter - det er hvad der svarer til et mandat i byrådet i Frederikshavn Kommune.

- Det er en tendens, vi ser for øjeblikket. Vi ser det både på EU-plan, hvor man har lavet mulighed for initiativ, vi ser det i landspolitikken, og så ser vi også kommuner, der leger med den her idé om borgerdrevne initiativer, siger kommunalforsker Roger Buch.

Han betegner det som nyeste skud på stammen af borgerinddragende initiativer på linje med skole- og daginstitutionsbestyrelser samt borger- og brugerundersøgelser. Han tvivler dog på, om det reelt set vil få det store betydning for det lokale demokrati.

- Jeg tror i det store hele ikke, at det får den store betydning. For hvis borgerne kommer med noget, som politikerne er voldsomt imod, så vil politikerne lade være med at gøre det, som borgerne ønsker.Der vil selvfølgelig blive en debat om de forslag, der måtte komme, men vi har masser af erfaringer fra skolelukninger, fra lokalplansdiskussioner og lignende, som viser, at politikerne som regel ikke vender rundt på en tallerken, og det tror jeg heller ikke, de vil gøre her, siger Roger Buch.

Han tror måske nok, at der kan komme enkelte forslag til lokale initiativer i bydele og landsbyer, som kommunalpolitikerne ikke lige havde tænkt på. Men den slags er der allerede i dag masser af muligheder for at aflevere til politikerne.

- Men vi skal huske, at der er jo masser af muligheder i dag for at påvirke politikerne. Man kan kontakte dem, man kan sende mails til dem, man kan skrive på Facebook, de er læserbrevsspalterne, der er aser af brugerorganer, altså skolebestyrelser, daginstitutionsbestyrelser, ældreråd, ungdomsråd. Der er masser af kanaler i forvejen, og derfor tror jeg, alene af dem grund, at det er begrænset, hvad der kan komme af nye ting, siger Roger Buch.

Bliver forslaget om borgerforslag en realitet, vil nogle kommunalpolitikere måske frygte, at det kommer til at vælte ind med forslag om alt mellem himmel og jord, men det ser kommunalforskeren ikke som den store hage ved ideen.

- Det kan da godt være, at der kommer nogle tossede forslag, men det vil politikerne så bare affeje. Det er politikerne sådan set vant til i alle mulige sammenhænge, at der kommer folk med skøre, underlige eller tossede forslag. Så det vil der uden tvivl komme. Men der bliver jo i alle tilfælde lagt nogle barrierer ind både nationalt og lokalt i forhold til antallet af underskrifter, der skal til, og det vil jo sortere rigtig meget fra, siger Roger Buch.


Seneste nyt

fra Nordjylland