01:23

Jesper Andreasen har arbejdet på hjemmekontor i mere end to måneder. Video: Stefan Kjærgaard

Kommunens medarbejdere må nu møde fysisk op: - Jeg savner mine kolleger helt vildt

Folketinget har åbnet op for, at de offentligt ansatte i kommuner og regioner i Jylland og på Fyn kan møde på arbejde igen. I Frederikshavn går kommunen på mandag i gang med forberedelserne.

De steder hvor smittetrykket er lavt, nemlig i Jylland og på Fyn, kan de offentligt ansatte igen møde ind på arbejde i stedet for at arbejde hjemmefra. Det er en del af den aftale, som Folketinget indgik i går om en yderligere genåbning her i fase 2. Men først skal kommunerne sikre, at arbejdspladserne kan leve op til retningslinjerne.

Aftalen

I aftalen om en yderligere genåbning af Damark i fase 2 står der: 

 

"Som det fremgår af Aftale om plan for genåbning af Danmark, er partierne enige om, at da der pt. er store regionale forskelle på udbredelsen af COVID-19-smitte, kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland."

Se mere

I Frederikshavn Kommune glæder de sig til igen at kunne slå dørene op for kollegaerne. En af dem er tillidsmand Jesper Andreasen, der nu har arbejdet på hjemmekontoret i mere end to måneder.

- Jeg synes jo, det er rigtig skønt at komme tilbage til mine kollegaer, altså jeg savner dem jo vildt, fordi det er jo en god ping-pong, man har hver eneste dag, siger Jesper Andreasen, tillidsmand for HK-medarbejderne i Frederikshavn Kommune.

Ikke alle kollegaer har savnet det lige så meget. For pendlerne og børnefamilierne med en travl hverdag, er det for nogle været rart.

- Det er selvfølgelig lidt forskelligt, hvad tilbagemeldingerne har været, men for dem der har skulle køre til Frederikshavn Kommune, tror jeg, at de har nydt ikke at have kørslen. De har måske fået 10 timer mere om ugen.

Hjemmearbejde kun 10 procent mindre effektivt

Frederikshavn kommunens cirka 600 administrative medarbejdere har arbejdet hjemmefra siden nedlukningen.

- Vi kommer til at komme et gear op i forhold til service for borgerne, når man kan være sammen fysisk, men det er gået forbavsende godt, og over 90 procent af de kommunale funktioner, har været i drift, fortæller borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (S). 

Læs også Nordjyske kommuner siger nej tak til lokal genåbning

Borgmesteren i Frederikshavn har ellers hele tiden været imod en differentieret geografisk genåbning, men det har ændret sig nu, hvor landet i forvejen er åbnet mere op.

- Det her med at de administrative offentligt ansatte kan komme ind, det giver god mening, for det kan vi lavet kontrolleret og efterleve alle de retningslinjer, man skal, forklarer hun.

Kontorer skal leve op til retningslinjer

På mandag begynder ledelsen at gøre klar til at tage imod de ansatte igen, og der går forhåbentlig ikke alt for længe, inden kollegaerne igen kan mødes på kontoret.

- Vi mangler jo det her som mennesker, det her kommunikation med hinanden, hvor det ikke er en skærm, vi sidder at kigger på, siger Jesper Andreasen.

Erfaringerne som kommunen har fået med at have medarbejdere til at arbejde hjemmefra, er noget, man vil se nærmere på.

- Vi kan sagtens evaluere og se, om der er noget, vi kan tage med videre, mener Birgit S. Hansen (S).

Det er endnu ikke endeligt besluttet, hvornår medarbejderne i Frederikshavn Kommune kan komme tilbage på arbejde, det kommer an på, hvornår og om kontorene kan arrangeres, så de kan leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Også medarbejdere ved regionen kan nu se frem til at kunne møde fysisk ind på arbejde.

Læs også Fra onsdag kan gymnasieelever vende tilbage: - Socialt er det helt fantastisk