Kritik mod direktør i boligforening - han vandt valg med egne stemmer

"Vi havde ikke en chance". Sådan lyder det fra flere af de kandidater, der tabte i valget om at komme i bestyrelsen i Frederikshavn Forsyning.

Børge Egebak var en af de i alt syv kandidater til Forbrugervalget i Frederikshavn Kommune. 

Han fik 78 stemmer.

- Det er råddent, og jo mere vi hører, jo mere stinker det, siger Børge Egebak.

Christian Buhelt var en anden kandidat og fik 65 stemmer.

- Jeg synes langt hen ad vejen, at demokratiet er sat ud af spillet i den her sag. Vi, der har stillet op til valget i god tro, er blevet ført bag lyset, siger Christian Buhelt.

Kritikken er rettet mod Frederikshavn Boligforening.

quote Vi har ikke stjålet noget

Claus Thomsen, økonomichef, Frederikshavn Boligforening

Direktøren vandt valget

Begge blev vraget til Forsyningsvalget og blev slået af Kim Madsen, der er direktør i Frederikshavn Boligforening.

Han fik 153 stemmer ud af de 617 stemmere, der blev afgivet. 

De 130 stemmer er afgivet på bare en time - og kun to timer før valget sluttede.

Det viser sig, at stemmerne er afgivet af boligforeningen selv, men det var dog ikke beboerne i Frederikshavn Boligforening, der stemte direktøren ind i bestyrelsen.

En aktindsigt som mediet Visbys Verden har stået for, viser,  at det var administrationen i Frederikshavn Boligforening, der på vegne af beboerne stemte - og boligforeningen stemte sin egen direktør ind.

Det er det såkaldte forbrugervalg, det handler om. Det er et valg, som afgør, hvem der sidder i bestyrelsen i Frederikshavn Forsyning A/S og forhandler på forbrugernes vegne om blandt andet vand og affald. 

Men det var slet ikke forbrugerne selv, der afgjorde valget. For Frederikshavn Boligforening stemte på vegne af sine lejere - uden at lejerne blev spurgt. 

Bestyrelsen i boligforeningen var orienteret om, at direktøren ville stille op som privat person - men der blev ikke givet fuldmagt til at bruge stemmerne fra boligforeningen.

Ligesom heller ingen andre havde kendskab til, at valget allerede var afgjort med stemmer fra boligforeningen.

Tyveri af stemmer

Tyveri af stemmer, lyder kritikken nu. Økonomichefen i boligforeningen afviser.

- Vi har ikke stjålet noget, siger forretningsfører i Boligforeningen Frederikshavn, Claus Thomsen og fortsætter:

- Vi har ikke fået uberettiget adgang til noget. Vi har oplysninger om målerne og anvendte dem i afstemningen. Vi har gjort det, vi troede, var rigtigt.

Uden de 130 stemmer, som boligforeningen selv gav deres direktør i de sidste to timer af den i øvrigt 10 dage lange valgperiode, ville direktøren været endt på sidstepladsen og dermed ikke have opnået valg til forsyningens bestyrelse.

Tog stemmer fra herreløse målere

Det er forsyningsmålere, der har en stemme til valget - og ikke udelukkende personlige stemmer, der afgør valget.

I mange vaskekældre i Frederikshavn Boligforening er der vandmålere. Såkaldte herreløse målere, som Boligforeningen råder over, og de målere har spillet en afgørende rolle i valget til bestyrelsen i Frederikshavn Forsyning.

Frederikshavn Boligforening mener, at de har ret til at bruge beboernes stemme, da de administrerer både målere og beboernes kundenummer, da regningen på vand i første omgang sendes til dem og ikke direkte til forbrugerne. 

Forbrugervalg 2021 var ikke et valg, som optog særlig mange vælgere. Valget afgjorde, hvem der sidder i bestyrelserne for de kommunale forsyningsselskaber og blandt andet forhandler på forbrugernes vegne om vand og affald.

I Frederikshavn Kommune stemte kun to procent af forsyningskunderne til valget.


Seneste nyt

fra Nordjylland