LIGE NU:

Kunstigt åndedræt til motorbane

Der er måske hjælp på vej til den lukningstruede Ørnedalsbanen ved Sæby

Den lukningstruede motorbane, Ørnedalsbanen, kan være på vej mod en redning. Hans Arenfeldt og Sæbygård Avlsgård, som ejer den jord, banen ligger på, åbner op for, at banen kan bevares, hvis en række forhold opfyldes i en ny aftale.

Det fortæller det nyvalgte bestyrelsesmedlem i Frederkshavn Sæby Auto Sport, Daniel Zefier, der på egen hånd har taget initiativ til en ny dialog med ejeren af Ørnedalsbanen: 

- Det, jeg har hørt den forgangne tid i medierne, er, at forhandlingerne er stagneret. Der var ikke det store håb, fik vi at vide, og det synes jeg var ærgeligt, siger Daniel Zefier til TV2 Nord. Derfor er Daniel Zefier gået i spidsen for en 16-mandsgruppe, der har som mål at redde Ørnedalsbanen ved Sæby.

Ked af, det kom så langt ud

- Jeg er ikke utilfreds med den måde, tingene er foregået på. Jeg var ikke selv til stede ved forhandlingerne, så dem kan jeg ikke kommentere på. Jeg er bare ked af, at vi kom så langt ud, at vi var udtømt for ideer. Det er jeg ked af, fordi der er en masse medlemmer, der har brug for den her bane i deres motorsportsvirke, forklarer Daniel Zefier til TV2 Nord.

Frederikshavn Sæby Auto Sport og Frederikshavn Motocross Klub, som er de to klubber, der i dag bruger Ørnedalsbanen ved Sæby til motorsport, er opsagt med udgangen af 2020 af Sæbygård Avlsgård, som ejer det areal banen er på samt et stort område omkring banen.

Efter et møde med Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit Hansen (Socialdemokratiet), Anders Broholm (Venstre) og Mette Hardam (Venstre) i fredags har Hans Arenfeldt og Sæbygård Avlsgård sendt et tilbud til motorsportsklubberne i Frederikshavn. 

quote Det er jeg ked af, fordi der er en masse medlemmer, der har brug for den her bane i deres motorsportsvirke

Daniel Zefier

Der skal kigges på støjgrænse

I Frederikshavn Sæby Auto Sport har formand Camilla Andersen ikke set tilbuddet fra Sæbygård Avlsgård, og derfor kan hun ikke på nuværende tidspunkt kommentere på det nye udspil. 

Ifølge TV2 Nords oplysninger åbner ejeren i den nye tilbud op for, at Ørnedalsbanen kan bevares, hvis en række vilkår opfyldes. Et af de centrale punkter i den nye aftale er, at støj fra banen skal reduceres markant. I dag er støjgrænsen på 800 meter. Den skal sættes ned til 150 meter. 

Ifølge Hans Arenfeldt betyder en støjgrænse på 800 meter, at 200 hektar af hans jord ikke kan benyttes til for eksempel at udstykke boliggrunde, da støj fra banen vil genere. Hvis støjgrænsen reduceres til 150 meter, så vil det kun være et areal på 35 hektar, som bliver ramt. 

Invitation til dialog

Sæby Erhvervsforening har regnet sig frem til, at aktiviteterne på Ørnedalsbanen giver en omsætning i Sæby på omkring 3 millioner kroner. Derfor mener ejeren, at det er naturligt, at klubbernes leje af området stiger til et betydeligt større beløb end i dag.

Erhvervsforeningen kæmper sammen med Sæby Handelstandsforening og Sæby Turistforening for at redde Ørnedalsbanen. Erhvervsforeningen har ikke fået læst på det nye tilbud endnu, men på baggrund af de nye oplysninger vil formanden for Sæby Erhvervsforening Kim Müller invitere Hans Arenfeldt og Sæbygård Avlsgård til dialogmøde om sagen.

- Det er da positivt. Det betyder, vi skal ind og sidde ved bordet igen, siger Kim Müller til TV2 Nord.