Lindy blev snydt for over 26.000 kr. af kommunen - og han er langt fra den eneste
Fleksjobber Lindy Bonderup undrede sig over sin fleksløn. Et tilfældigt løntjek afslørede store fejl i fleksløntilskuddet.
Han har leddegigt og en mindre hjerneskade, som gør, at han ikke kan holde til at arbejde fuldtid. Derfor har han været ansat i fleksjob siden 2019.
Manden bag de muntre melodier er knap så glad lige for tiden.
I løbet af de seneste tre år har han nemlig fået mere end 26.000 kroner for lidt udbetalt af Frederikshavn Kommune, fordi der har været fejl i flere af beregningerne af fleksløntilskuddet, som kommunen har lavet.
Jeg bliver ked af, at jeg ikke har haft råd til at betale eksempelvis husleje i en måned, fordi jeg nærmest ikke engang har råd til mad
Lindy Bonderup
Og det var helt tilfældigt at fejlen, der har haft store økonomiske konsekvenser for Lindy Bonderup, overhovedet blev opdaget.
Det gik nemlig ikke ubemærket hen af én af Lindy Bonderups kunder, at han ikke var glad, som han plejer.
- Hun spurgte mig: "Hvad er du så sur over for tiden? Du plejer jo altid være så glad." Så fortalte jeg, at jeg var gået ned i løn. Hun spurgte mig så, om jeg ikke kunne sende mine lønsedler til hende, fortæller Lindy Bonderup.
Kunden, der er økonomiuddannet, gennemgik Lindy Bonderups udbetalinger de seneste tre år og fandt flere fejl i kommunens beregninger af fleksløntilskuddet.
Lindy Bonderup klagede til Frederikshavn Kommune og fik derefter udbetalt mere end 26.000 kroner.
- Jeg bliver ked af, at jeg ikke har haft råd til at betale eksempelvis husleje i en måned, fordi jeg nærmest ikke engang har råd til mad, siger Lindy Bonderup.
Kunne du ikke selv opdage fejlene?
- Hvordan skal jeg kunne regne det ud, når kommunen ikke engang kan? Jeg har leddegigt i hele kroppen og en mindre hjerneskade. De kræfter, jeg har, dem bruger jeg i Rema 1000.
Hver anden sag om fleksløn bliver omgjort
Men Lindy Bonderup er langt fra den eneste, der har oplevet problemer med sin fleksløn.
Over hele landet får fleksjobbere for lidt udbetalt i fleksjobydelse, fordi kommunerne beregner forkert.
For eksempel er Gladsaxe Kommune netop blevet nødt til at betale 2,6 millioner kroner til fleksjobbere, der fejlagtigt har fået for lidt udbetalt.
Fagforeningen FOA fortæller, at hver anden sag om fleksløn, som ender hos Ankestyrelsen, bliver omgjort.
- Det synes jeg i bund og grund er en smule absurd. Når vi netop kan se, at kommunerne har så svært ved at lave de her beregninger, så er det jo endnu sværere for den enkelte borger at gennemskue, om lønnen, man får, er den rigtige, lyder det fra Maria Klingsholm, der er forbundssekretær hos FOA.
FOA peger på, at lovgivningen på flekslønsområdet er så kompleks, at reglerne bør laves om.
- Det betyder jo rigtig meget, at man kan være sikker på, at den løn, der tjekker ind på ens konto, er den korrekte.
Har du et godt tip?
Denne historie er blevet til på baggrund af et tip fra en bruger.
Hvis du har en historie, du synes, vi skal kigge nærmere på, så klik herunder og send en mail til redaktionen.
Kommune: Det kan være en kompleks beregning
TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Frederikshavn Kommune om, hvordan borgere selv skal kunne opdage fejl i deres fleksløntilskud, når kommunen også har svært ved det.
De har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail til TV2 Nord:
- Det kan være en kompleks beregning, der ligger til grund for beregning af fleksløntilskud – særligt hvis der løbende sker ændringer i arbejds- og lønforhold.
Det er kommunens opgave at sikre, at udbetalinger sker på et korrekt grundlag, og at alle nødvendige oplysninger for at kunne beregne fleksløntilskuddet indgår i sagen.
Det betyder at alle oplysninger som eksempelvis indtægter ved bibeskæftigelse, udbetaling af feriegodtgørelse og resultatløn skal indgå i beregningen af fleksløntilskuddet.
- Det er ikke altid disse oplysninger fremgår klart af indkomstregistret.
Kommunen fortæller, at de løbende laver ledelsestilsyn på sager, og at der årligt er revisionsgennemgang.
- Det nylige fokus på området giver kommunen anledning til overvejelser om, hvorledes det sikres at arbejdsgivere er opmærksomme på vigtigheden af korrekt indberettet lønloft. Dette gælder både ved etablering af fleksjob og ved løbende ændringer heraf.
Hvordan skal borgere selv kunne finde ud af det og opdage fejl, hvis kommunen har svært ved det?
- Ved indførelsen af kommunernes fælles udbetalingssystem KY genereres en udbetalingsmeddelelse, hvor alle oplysninger der ligger til grund for beregningen fremgår. Den kan hjælpe borgerne med at tjekke for eventuelle fejl i beregningsgrundlaget.
- Derudover er borgerne altid velkomne til at henvende sig, hvis de er i tvivl om beregningen.