LIGE NU:

Mangel på slagtere: Nu er slagtning kommet på skoleskemaet

Slagter- og kokkeelever står i høj kurs, og derfor skulle 8.z fra Torslev Skole i Østervrå tirsdag opleve, hvad der sker med en gris, når den har været på slagteriet.

Der er rift om at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne. Derfor er Frederikshavn, Hjørring og Aalborg Kommune gået sammen om et projekt, der skal øge interessen for nogle af de uddannelser, hvor de unge er garanteret en praktikplads og et job, fordi der mangler hænder.

I den forbindelse var 8.z fra Torslev Skole i Østervrå mandag på gårdbesøg hos landmand Flemming Gadensgaard for at blive klogere på grise. Landbruget er nemlig et af de erhverv, der efterspørger faglært arbejdskraft. Slagter- og kokkeelever står også i høj kurs, og derfor skulle 8.z tirsdag opleve, hvad der sker med en gris, når den har været på slagteriet. En halv gris blev derfor parteret i skolekøkkenet på Torslev Skole.

- Vi håber, at de får en praksisnær erfaring i, at kød ikke kommer fra en plasticbakke, men fra en gris, og at de får lov at skære det ud og tilberede det, siger erhvervsplaymaker Tommy Lund Christensen fra Frederikshavn Kommune, som er en af dem, der har været med til at sætte projektet i gang.

Ny form for brobygning

"Slagt & Æd" er navnet på projektet, som Frederikshavn, Hjørring og Aalborg Kommune har udformet i fællesskab. Målet er, at elever fra udskolingen på de tilmeldte skoler i de tre kommuner får et indblik i, hvad en erhvervsuddannelse er og hvad den kan bruges til.

Karoline Christensen fra 8.z bor på et svinelandbrug, så hun har set en gris før. Hun er også tit med i køkkenet derhjemme, når husdyr skal blive til aftensmad.

- Det er sjovt, og så kan man servere sit eget værk, siger hun.

Karoline Christensens gruppe skal lave koteletter i fad. Tirsdag aften kommer elevernes forældre og spiser med, og Karoline er ikke afvisende over for at tage en uddannelse, hvor hun skal stå i køkkenet.

- Jeg drømmer om at blive dyrlæge, men hvis ikke jeg kan det, så vil jeg gerne lave mad til andre folk, siger Karoline Christensen.

Giver et anderledes indblik

"Slagt & Æd"-projektet skal i første omgang give eleverne en god og anderledes oplevelse, men Tommy Lund Christensen håber, at det på sigt kan få flere til at uddanne sig til eksempelvis landmænd, slagtere eller kokke.

- Det er jo nogle af de uddannelser, man kalder fordelsuddannelser, hvor man kommer til at mangle folk og faktisk allerede mangler folk, siger erhvervsplaymakeren.

Eleverne i 8.z er gået til de seneste dages opgaver med stor entusiasme, og de sætter pris på den virkelighedsnære brobygning mellem folkeskolen og erhvervsuddannelserne.

- Før det her begyndte, vidste man ikke rigtig, hvad det var. Nu har man fået øjnene op for, hvad man kommer ud og laver, når man for eksempel er kok eller landmand, siger Karoline Christensen.