Minister ind i sag om skamplet i Skagen

Bygningsminister Ole Birk Olesen er nu gået ind i sagen med den stærkt forfaldne kasernegrund i Skagen.

Bygningsminister Ole Birk Olesen er nu gået ind i sagen med den stærkt forfaldne kasernegrund i Skagen. Han åbner mulighed for, at kommunen kan inddrage byggetilladelsen, selvom byggeriet er påbegyndt. Det glæder skagboere og politikere, der er godt trætte af at have en skamplet liggende midt i byen.

Skagboere har efterhånden vænnet sig til, at den gamle kasernegrund ligner en losseplads, men det gør ikke irritationen mindre.

-Det ser skrækkeligt ud. Jeg synes ikke, at kommunen kan være bekendt at have det til at stå på den måde. De må se at gøre noget ved det, siger Jens Ole Rønnest, der er på gåtur i området.

Nu er der håb om, at den omstridte grund kan blive ryddet. Bygningsminister Ole Birk Olesen har skrevet til Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen, at han har bedt embedsmænd undersøge, om byggetilladelsen kan inddrages. Det glæder byrådsmedlem Pia Karlsen, der insisterede på, at man skulle gå direkte til ministeren.

-Det er positivt, at han har skrevet tilbage til os så hurtigt, men det allervigtigste er selvfølgelig, at der nu arbejdes på at give os mulighed for at inddrage en byggetilladelse. Vi skulle nødigt have græske tilstande med grunde, der ligger hen på den måde, siger Pia Karlsen, medlem af Frederikshavn Byråd (Venstre).

Kasernegrunden blev i 2006 solgt til en investor, som ville opføre 50 feriehuse, hotel og svømmeland. Men pengene slap hurtigt op, og byggeriet gik i stå. Frederikshavn kommune har gentagne gange - uden held - forsøgt at få ejeren til at rydde op.

Mikael Jentsch, kommunaldirektør i Frederikshavn Kommune, er glad, men også overrasket over udmeldingen fra ministeren. 

-Det er meget specielt. Jeg tror ikke, jeg før har hørt en minister sige sådan. Det er et arbejde, der vil tage lang tid, men det er godt, at en minister tager fat på det. Det bliver spændende at følge, siger Mikael Jentsch.

Kommunaldirektøren har dog svært ved at se, hvordan det skal håndteres, hvis en kommune får lov til at tage en byggetilladelse tilbage, når først et byggeri er gået i gang.

-De økonomiske konsekvenser skal nøje gennemgås, for et erstatningsansvar kan altid komme på tale, når man stopper et byggeri. Og der er kun kommunens borgere til at betale, når en kommune skal udbetale erstatning. Derfor skal vi være meget omhyggelige, før vi eventuelt trækker en byggetilladelse tilbage, siger Mikael Jentsch.

Pia Karlsen mener i øvrigt, at kommunen allerede længe har haft mulighed for at skride ind, fordi ministeren henviser til en tidligere dom i Vestre Landsret, hvor en byggetilladelse blev trukket tilbage.

-Jeg har selv siddet i By- og Planudvalget for tre år siden, og jeg påtager mig gerne et ansvar, men lad os nu alligevel komme i gang med at få løst sagen omkring den byggegrund. Vi kan ikke være andet bekendt overfor byens borgere, siger Pia Karlsen.

Begrebet sømmelighed er svært at definere ifølge kommunaldirektøren.

-Vi kan ikke straks og uden videre løse det her ved at definere, hvad sømmelighed er. Hvem skal afgøre det? Sømmelighed er et vidt begreb. Det ved enhver blot ved at kigge ind i folks huse og haver, siger Mikael Jentsch.


Seneste nyt

fra Nordjylland