Modstand mod afghanske flygtninge: - Det er en skal-opgave
Fredag meldte flere nordjyske borgmestre ud, at de er parate til at modtage flygtninge fra Afghanistan. Det har lørdag fået flere utilfredse facebook-brugere til tasterne
Det har bragt sindene i kog i det nordjyske, at en række borgmestre i landsdelen fredag meldte ud, at de er parate til at modtage flygtninge fra Afghanistan, hvis det bliver nødvendigt.
Den udmelding har delt vandene på TV2 Nords facebookside, hvor hundredvis af nordjyder langtfra mener, at det er en god idé. Men det er en opgave, som kommunerne i givet fald SKAL være med til at løse, lyder det fra borgmesteren i Frederikshavn Kommune.
- Det her, det giver mange reaktioner. Nogle synes det er okay, men der er mange, der ikke synes, vi skal tage imod flygtninge. Det er bare vigtigt at understrege, at som borgmester og som kommune, der har vi ikke noget valg. Hvis staten beder os om det, så skal vi gøre det, siger Birgit Hansen (S), og forsætter:
- Vi har før taget imod flygtninge. Det er klart, at antallet betyder meget. Vi kan ikke redde hele verden, men hjælpe nogen, det kan vi og det skal vi.
Kun få familier i hver kommune
Tidlig lørdag aften har mere en 830 personer kommenteret på TV2 Nords facebookopslag. Flertallet er imod, at afghanske flygtninge skal til Nordjylland, og det er særligt antallet af flygtninge, der bekymrer. Men det er der ingen grund til, som det ser ud lige nu, lyder det fra borgmesteren.
- Forventningerne er lige nu, at vi måske får fem flygtninge i hver kommune eller et par familier. Og det kan vi håndtere.
Også borgmesteren i Hjørring Kommune forsikrer, at der ikke bliver tale om store grupper af flygtninge.
- Hvis det er familier, så vil det jo blive noget med tre familier i Hjørring eller omkring til 12 personer. Værre er det jo ikke, siger Arne Boelt (S), der er borgmester i Hjørring Kommune.
Frygter, det bliver som for 20 år siden
På Facebook er det dog primært det, de fleste frygter. Særligt er flere brugere fra Frederikshavn Kommune bekymrede for, om situationen bliver ligesom for 20 år siden, da kommunen også tog imod flygtninge fra Afghanistan.
Blandt andet skriver en kvinde således i en kommentar:
- Håber det ikke! Sidste gang vi havde flygtninge her i byen, var det total utrygt at gå ud om aften for os kvinder!! De råbte efter os og var meget ubehagelige.
Men det var ikke den reaktion, som TV2 Nords reporter mødte lørdag på gaden i Frederikshavn. Her var langt de fleste borgere positive, og vil gerne modtage flygtninge i kommunen.
- Uanset, hvem vi er og hvor vi er, så skal vi hjælpe. Og vi havde selv ønsket hjælp, hvis vi var i deres situation, siger Susanne Nørgaard, pædagog i Frederikshavn.
- Det er helt i orden. Nu har vi jo været dernede i 20 år og kæmpet for deres frihed, siger Kurt Nielsen, der er selvstændig i Frederikshavn.
Reaktionerne på Facebook er for de to borgmestre ikke overraskende. Men de håber alligevel, at holdningen ændrer sig, hvis der kommer afghanske flygtninge til landsdelen.
- Det kunne jo sagtens være, at det her kunne blive en succes. Altså at nogle af dem kunne gå ind og erstatte den mangel på arbejdskraft, som vi har. Så er det jo slet ikke så galt. Og hvis der er en, der kan spille fodbold, så er det jo slet ikke så galt, siger Arne Boelt (S).
- Vi kan integrere. Men det betyder, at vi skal have nogle penge med, og vi ikke skal have for mange flygtninge. Så ved vi ude i kommunerne, at vi kan løfte opgaven, siger Birgit Hansen (S).