Havneformand sendte vigtig rapport om havn: Nåede først byrådet 15 måneder senere
Foto: Foto: Henriette Maj Pedersen
Bo Uggerhøj var i ni år formand for bestyrelsen i Frederikshavn Havn.
Der gik 15 måneder fra den daværende formand for Frederikshavn Havn, Bo Uggerhøj, i sommeren 2022 sendte en rapport med muligheder om, hvordan havnens økonomi kunne genoprettes, til den nåede frem til byrådet.
I de 15 måneder havde forvaltningen i Frederikshavn Kommune og borgmester Birgit S. Hansen således kendskab til rapporten fra Frederikshavn Havn uden at sende videre til byrådet.
Rapporten er udarbejdet af Frederikshavn Havns advokatfirma DLA Piper, og indeholder seks konkrete forslag til, hvordan havnens pressede likviditet kan forbedres. Her bliver det blandt andet foreslået, at kommunen kan sende penge til havnen for at dække driftsunderskud, ligesom en anden mulighed var, at havnen kunne sælge arealer for at skaffe penge i kassen.
- Jeg ville gerne have haft den i juni 2022, så jeg kunne have dannet mig et overblik over, hvad der er galt. Vi får den 15 måneder senere i september 2023, siger Venstres gruppeformand i byrådet i Frederikshavn, Jan Bjeldbak.
Rapporten er lavet efter, at Frederikshavn Kommune i januar 2022 fik udarbejdet et notat, som konkluderede, at havnen manglede likviditet og dermed penge i kassen, samt at driften ikke hang sammen, da omsætningen alene ikke kunne dække udgifter til renter og afdrag.
Vigtig viden blev ikke delt
Det notat blev forelagt kommunens økonomiudvalg i marts 2022, men den vigtige viden er aldrig delt med det øvrige byrådet.
- Jeg synes, at to et halvt år, hvor man har en viden, det er ikke godt nok. Det skulle vi have haft noget før, siger Christina Lykke Eriksen, byrådsmedlem for SF.
Mens notatet altså ikke blev delt med byrådet, så fik politikerne indsigt i rapporten med de seks løsningsforslag fra havnen med forsinkelse.
Ifølge en mail som Bo Uggerhøj sender til kommunaldirektør Thomas Eriksen allerede 30. juni 2022, så bliver han spurgt af den daværende formand for havnebestyrelsen, om byrådet er med på beredskabsplanen og de seks punkter.
Bo Uggerhøj siger i dag, at han er overrasket over den seneste tids afsløringer, som TV2 Nord har bragt.
- Helt sikkert. Det er nyt for mig, siger han.
Er du også overrasket over, at byrådet ikke har været orienteret om de her ting?
- Ja bestemt. Jeg ville helt sikkert have troede, at de var kommet videre, siger Bo Uggerhøj.
Byrådsmedlem: Rart hvis vi havde fået den viden
Rapporten fra juni 2022 er lavet for at klæde politikerne på med forslag til, hvordan havnens likviditet kan forberedes. Da de får rapporten i hænderne 15 måneder senere, er situation langt mere alvorlig end først antaget.
Det havde vel været rart, hvis I alle have haft den viden?
- Jo det kunne have givet mening, så vi havde kunnet se, hvilke håndtag der var, som vi kunne dreje på, siger Christina Lykke Eriksen.
Politikerne læser først rapporten i forbindelse med, at de siger ja til at stille den første af flere garantier for millionlån til havnen i september 2023.
- Det er det, vi ser hele vejen igennem; at der er dokumenter, som er blevet sendt til økonomiudvalget og byrådet, men vi har bare aldrig fået dem før halvandet år efter, siger Danmarksdemokraternes byrådsmedlem Jens Nygaard Johansen.
Sten Bønsing er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet. Han mener, at byrådet som ejer af havnen skulle have været forelagt rapporten langt tidligere.
- Jeg mener, at det følger af havneloven og kommunal lovgivningen, at kommunalbestyrelsen skulle have været inddraget langt tidligere i processen. Sådan en sag af den her størrelse må ikke være på administrativt- og borgmester-niveau i så lang tid, siger Sten Bønsing.
Vi har spurgt borgmester Birgit S. Hansen, hvorfor der går 15 måneder før byrådet før rapporten, men hun skriver i en SMS, at hun holder ferie.