LIGE NU:

Nordisk Råds Litteraturpris: Nordjysk forfatter nomineret

Hanne Højgaard Viemose fra Frederikshavn er kommet i flot nordisk selskab med romanen HHV, FRSHWN.

Det er netop blevet offentliggjort, hvilke 13 nordiske romaner, noveller og digtsamlinger, der er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2020.

Og blandt navnene over de nominerede forfattere er Hanne Højgaard Viemose.

Sammen med Yahya Hassan repræsenterer hun Danmark på den stærke litterære liste.

Hanne Højgaard Viemose er født i Frederikshavn, og i titlen på hendes seneste roman indgår Frederikshavn også. Bogen hedder: HHV, FRSHWN, og den har undertitlen Dødsknaldet i Amazonas.

I motiveringen skriver Nordisk Råds litteraturpris blandt andet på deres hjemmeside om Hanne Højgaard Viemoses roman:

HHV, FRSHWN er en rå roman med en befriende sproglig vildskab og fandenivoldskhed ligesom de tidligere bøger, som i øvrigt kan læses uafhængigt af hinanden. Romanen springer mellem forskellige spor, ligesom hovedpersonen med sine mange navne springer fra identitet til identitet.

De enkelte spor i romanen kredser om hovedpersonens grænseløshed i et liv på kanten: Parallelt med hverdagen som mor til to drenge i København og med besøg på psykiatrisk skadestue, mens børnene er i daginstitution, ser hovedpersonen tilbage på den unge antropologistuderende Anitas voldsomme rejse gennem Amazonas. Historien fortælles i brudstykker og antyder et overgreb, men kobles også til selvoverskridelse og begær. I prologen fremgår, at det egentlig var den historie, som romanen skulle handle om, men den bliver ”fedtet ind i et væld af andre historier og omstændigheder, herunder mit liv som forfatteren”.

En af disse historier er et tilbageblik på barske teenageår i Frederikshavn med druk og en form for prostitution, uden at dette fungerer som en nøgle til hovedpersonens grænseløshed.

Titlen peger på forfatterens navn og barndomsby, men striben af navne og den konstante flertydighed punkterer læserens eventuelle forestillinger om et ’en til en-forhold’ mellem forfatter og fortæller. Med høj puls og et stærkt drive efterlader romanen sin læser rystet, høj, grinende og spørgende på samme tid. HHV, FRSHWN er et nyt pust i dansk litteratur og rummer både i form og indhold en ny og skelsættende måde at fremstille kvinden på.

Vinderen af Nordisk Råds litteraturpris 2020 præsenteres den 27. oktober ved prisuddelingen i Reykjavik i forbindelse med Nordisk Råds session. Vinderen modtager prisstatuetten Nordlys og 350.000 danske kroner.

Hanne Højgaard Viemose: