Der mangler tandlæger i Nordjylland til at behandle patienterne. 15 procent af alle stillinger er ubesatte. Foto: Christian Henriksen.

Nordjylland mangler tandlæger

15 procent af tandlægestillingerne i Nordjylland er ubesatte, og manglen på tandlæger i regionen er nu så stor, at børn tilknyttet den kommunale tandpleje i Skagen risikerer at skulle køre 40 kilometer for at få behandlet deres tænder, da det ikke har været muligt at få genbesat en ledig stilling i Skagen. 

Tandlægestolen står tom i Skagen efter at en tandlæge har sagt op i den kommunale tandpleje i Frederikshavn Kommune.

Stillingen har været slået op i længere tid, men det er ikke lykkedes at få en ny tandlæge til byen. 

- Det betyder, at vi er i personale-mangel, og det skal vi finde en god løsning på, fortæller overtandlæge i Frederikshavn Kommunale Tandpleje, Nina Vejby, til TV2 Nord. 

En løsning på problemet kan blive, at børnene i Skagen fremover skal køre 40 kilometer for at blive behandlet i Frederikshavn på tandplejeklinik her på Hangaardsvej. 

- Vi er i den situation, at vi har svært ved at rekruttere tandlæger. Vi arbejder på at finde en løsning, siger Nina Vejby.

Børn i Skagen risikerer at skulle køre 40 kilometer til Frederikshavn for at få behandlet deres tænder. Foto: Christian Henriksen

Sagen var mandag på dagsorden i sundhedsudvalget i Frederikshavn Kommune. Politikerne i sundhedsudvalget sendte sagen tilbage til forvaltningen, som i løbet af den næste måned skal komme med nye forslag, så man måske kan undgå at børn fra Skagen skal behandles i Frederikshavn.

- Der er ærgerligt, og derfor vil vi også gøre alt for at finde en løsning, for der er ingen politisk agenda om, at der ikke skal være en kommunal tandpleje i Skagen, siger formanden for sundhedsudvalget, Christina Lykke Eriksen (SF), til TV2 Nord. 

I følge tandlægeforeningen er der udbredt mangel på tandlæger i Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Sjælland.

Læs også 9,5 tons overskudsmad udleveret til udsatte i Hjørring

Problemet er størst i Nordjylland. Her er 15 procent af alle tandlægestillinger ubesatte.

I Frederikshavn øger manglen på tandlæger presset på de eksisterende klinikker.

- Vi er OBS på, at vi ikke skræmmer, de tandlæger vi har, væk, ved at give dem nogle ringere arbejdsvilkår, så vi gør problemet endnu større, siger Christina Lykke Eriksen (SF).

Frederikshavn Kommune løser på kort sigt en del af problemet ved at hyre tandlæger ind ude fra på konsulentbasis. En dyr - men lige nu nødvendig løsning for kommunen.

- Det vil være rigtig fint, hvis der var tandlæger, som har lyst til at flytte herop, siger Christina Lykke Eriksen (SF).