Nordjysk slagteri må stoppe produktion: 50 medarbejdere sendes på fordeling

Fjernøstens efterspørgsel på skinker fra Danish Crown i Sæby er så godt som forsvundet - og derfor skal 50 medarbejdere nu på arbejdsfordeling.

Efterspørgslen på skinke til fjernøsten er så godt som forsvundet, og nu må Danish Crowns slagteri i Sæby tage konsekvensen. Fra næste uge - uge 7 - bliver 50 medarbejdere i slagteriets udbeningsafdeling sendt på arbejdsfordeling.

- Der er simpelthen stop for nogle af de varer, vi laver til vores fjerneste markeder i Asien og Australien. Vores kunder kan ikke afsætte varerne, og derfor er de nødt til at sige, at de holder igen med at købe hos os, forklarer Jesper Sørensen, der er fabrikschef på slagteriet.

De 50 medarbejdere bliver sendt på fordeling, så halvdelen skal arbejde én uge og derefter sendes hjem i én uge - og omvendt for den anden halvdel. Slagteriet har søgt om - og fået lov til - at indføre ordningen i 13 uger, men har en klar forventning om at situationen vil løse sig tidligere.

- Vi har søgt om 13 uger - og kan også søge om en forlængelse. Men jeg håber selvfølgelig ikke, det bliver så længe. Jeg tror helt sikker, det er noget midlertidigt, men hvor længe det bliver, kan jeg ikke sige, lyder det fra fabrikschefen.

Tillidsmand er fortrøstningsfuld

Fællestillidsmand Jens Hansen kalder det "ærgerligt" at 50 kolleger må sendes på fordeling selvom det kun er få måneder siden at slagteriet tilpassede produktionen og sagde farvel til medarbejdere.

- Men det har bare været nødvendigt og vigtigt at få lavet den arbejdsfordeling her. Og når vi går med til at lave den her aftale, er det fordi vi tror på, vi får den beskæftigelse tilbage på et tidspunkt.

Det er ikke første gang medarbejdere på Danish Crown i Sæby er blevet sat på arbejdsfordeling - og det er også med erfaringerne fra sidste gang, at man er gået ind i den nye aftale.

- Vi hænger vores håb på, at vi for et par år siden var inde i en lignende situation - og der gik ikke mere end 4-5 uger før vi var tilbage i normal gænge. Og det håber vi også sker her, lyder det fra tillidsmanden.

Det gyser altid lidt

Hverken fabrikschef, tillidsmand eller borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen frygter at denne nedskæring er et symptom på et slagteri uden fremtid. De er alle enige om, at der også i fremtiden er plads til et stort slagteri i Sæby.

- Det mener jeg helt afgjort der er. Hvis man kigger på landkortet, kan man se, at der ligger mange landmænd i vores del af landet. Så vi mener afgjort at der er potentiale for at Sæby skal være et sted hvor der er arbejdspladser på slagteriet i fremtiden, lyder det fra tillidsmand Jens Hansen.

Birgit Hansen
Foto: Emma Fjordbak / TV2 Nord

Borgmester Birgit Hansen (S) fortæller, at man fra kommunens side gør, hvad man kan, for både at fastholde og tiltrække de store produktionsvirksomheder:

- Det gyser altid lidt i os, når der er uro på store arbejdspladser, lyder det fra borgmesteren.

- Det er en kæmpe arbejdsplads, mange arbejdspladser og mange familier. Det betyder noget for den enkelte at være sikker i sin ansættelse, men det det betyder også noget for Frederikshavn Kommune og de omkringliggende kommuner. Det handler om arbejdspladser og skatteindtægter at det ikke er ved at gå nedad.

- Vi står på pinde for de her store produktionsvirksomheder - og gør hvad vi kan for de rammer, vi har indflydelse på. Og så håber vi, at de føler sig så godt tilpas, at hvis de på et tidspunkt skal lukke en matrikel, så bliver det ikke her, siger Birgit S. Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland