LIGE NU:

Nordjysk værft er med i opløbet til at bygge nyt kontrolskib

Det er Fiskeristyrelsen, der skal have bygget et nyt kontrolskib til at føre kontrol med fiskeriet i Nordsøen og Skagerak.

Karstensens Skibsværft A/S i Skagen er et af to skibsværfter, der kan ende med at skulle bygge Fiskeristyrelsens nye kontrolskib.

Det står klart efter første etape af udbudsprocessen er afgjort. Her er feltet blevet indsnævret til to danske værfter, der nu skal byde på opgaven. Det andet værft er Hvide Sande Shipyard A/S.

- Vi er glade for, at vi er blevet prækvalificeret og fundet egnet til at bygge det her skib. Og vi glæder os endnu mere over, at det er to danske værfter, siger direktør i Karstensens Skibsværft A/S, Knud Degn Karstensen.

Miljørigtige løsninger giver ekstrapoint

Det nye skib skal føre kontrol med fiskeriet i Nordsøen og Skagerrak og forventes taget i drift i 2022, hvor det skal erstatte det nuværende kontrolskib ’Vestkysten’.

- Jeg glæder mig over, at vi har to gode, danske værfter med i opløbet, som begge har erfaringer med store og komplekse skibsprojekter. Samtidig skaber værfterne fra Skagen og Hvide Sande vækst og arbejdspladser i Nord- og Vestjylland og dermed bedre balance i hele Danmark, siger fiskeriminister Mogens Jensen (S).

Skibet skal leve op til de strengeste krav til udledning af miljøskadelige stoffer, ligesom værfterne vil blive bedømt positivt, hvis de kan foreslå ekstra miljø- og klimarigtige løsninger i forhold til brændstofforbrug, isolering, materialevalg og lignende.

quote Det vil være med til at give noget beskæftigelse i området og det er jo altid godt

Knud Degn Karstensen, direktør, Karstensens Skibsværft A/S

- Vi stiller også høje krav til de værfter, der kan byde på opgaven. Ved udvælgelsen af det vindende tilbud vil der blandt andet blive lagt vægt på, at værfterne kan tilbyde miljø- og klimaeffektive løsninger, ligesom det vindende værft naturligvis skal overholde grundlæggende arbejdstagerrettigheder. Der er derfor al mulig grund til at tro, at det vindende værft vil kunne levere et kontrolskib i topklasse, siger ministeren.

Skibet skal fremtidssikres

Med de voksende kontrolkrav som følge af blandt andet Brexit og flere miljøforpligtelser er det helt afgørende for ministeren, at der kan leveres en effektiv kontrol til søs i årene, der kommer.

- Et nyt kontrolskib skal fungere mange år ud i fremtiden. Vi lægger derfor vægt på, at vores nye skib bliver så fremtidssikret som muligt. Det gælder selve kontrolopgaven, herunder mulighed for håndtering af droner, men også ved at bygge et skib med meget høje miljøstandarder og med mulighed for løbende tilpasninger, for eksempel i forhold til eldrift, siger Mogens Jensen.

Værfterne skal nu udarbejde et bud, men hvad det kommer til at koste, vil Knud Degn Karstensen endnu ikke kommentere på.

- Vi er ved at indhente priser på, hvad sådan et skib skal koste. Det svarer til en af vores større fiskekuttere, men jeg vil ikke sige noget om prisen endnu, siger han.

Skaber beskæftigelse

Værfterne har ind til slutningen af februar til at indsende deres bud på byggeopgaven og Knud Degn Karstensen er ikke i tvivl om effekten, skulle hans værft løbe med opgaven.

- Det vil være med til at give noget beskæftigelse i området og det er jo altid godt, siger han.

Det forventes, at der er skrevet kontrakt med det vindende værft i juni 2020. Prisen for bygningen af skibet er i udbudsmaterialet anslået til 160 millioner kroner. Udgiften finansieres delvist af EU-midler fra Den Europæiske Hav- og Fiskeriudviklingsfond.

 

def_thumb,50_percent

play Tilskuere tilbage på stadion: - Det bliver fantastisk

20_percent

play Nordjysk restauratør klar til genåbning: - Det er lige så man sitrer helt i dag

def_thumb,50_percent

play Poppen på toppen: Søren og Frederik fik ideen til aftenens store koncert

def_thumb,50_percent

play Kunder fik et chok: Rotte løb rundt på bland-selv-slik bøtter

def_thumb,50_percent

play Tilskuere tilbage på stadion: - Det bliver fantastisk

20_percent

play Nordjysk restauratør klar til genåbning: - Det er lige så man sitrer helt i dag

Til forsiden

Til forsiden