Nu skal ministre ind i langstrakt erstatningssag
Foto: Stefan Kjærgaard / TV2 Nord
Erik Schack har ventet ni år på at få udbetalt erstatning fra sit forsikringsselskab efter en arbejdsulykke. Nu har han måtte sælge huset for at klare sig økonomisk. Arkivfoto
Det nordjysk valgte folketingsmedlem Bjarne Laustsen føler sig ikke tryg ved den behandling, som den tidligere Falck-redder Erik Schack fra Sæby har fået af sit forsikringsselskab.
Bjarne Laustsen er - som han selv formulerer det - ikke tryg ved forsikringsselskabet Tryg.
- Sagen her får mig til endnu en gang at rette henvendelse til både erhvervs- og beskæftigelsesministeren, siger den nordjyske folketingspolitiker.
Han vil tage kontakt til ministrene, efter TV2 Nord forleden fortalte, at den tidligere Falck-redder fra Sæby, Erik Schack nu modtager økonomisk støtte fra Melsen Fonden - men fortsat endnu ikke har fået en krone fra sit forsikringsselskab Tryg.
Sagen her berører jo alle, der arbejder i Danmark, fordi den er principiel
Bjarne Laustsen, folketingsmedlem, S
- Det er ikke rimeligt
Det er selvom retten har fastslået, at den tidligere Falck-redder for ni år siden var udsat for en arbejdsulykke og i dag er så handicappet, at han er ude af stand til at arbejde.
- Jeg finder det ikke rimeligt, at et privat forsikringsselskab på den her måde, kan forhale en arbejdsskadesag, der er afgjort i landsretten. Jeg vil gerne have ministrene til at forholde sig til, hvorfor der ikke er parallelitet på området. Man tegner en forsikring i håbet om aldrig at få brug for den, men hvis man får brug for den, så hører det ingen steder hjemme, at der skal gå flere år med sagsbehandling og tovtrækkeri, når nu landsretten har talt, siger Bjarne Laustsen.
Sagen er principiel
Han vil nu forsøge, at få regeringen til at lægge et pres på Tryg og andre forsikringsselskaber, så de retter ind, når det offentlige har truffet en afgørelse, og Erik Schack langt om længe kan få sin erstatning.
- Sagen her berører jo alle, der arbejder i Danmark, fordi den er principiel. Det er uhensigtsmæssigt, at vi som folketingsmedlemmer ikke kan gøre mere for at hjælpe Erik Schack og hans kolleger i sådan en situation. Det kan ikke være rigtigt, at man - ni år efter sin ulykke - stadig ikke har en afklaring, lyder det fra Bjarne Laustsen.
Erik Schack har måttet sælge sit hus og flytte i lejebolig, efter han i ni år har ventet på erstatning for den arbejdsulykke, der gjorde ham invalid.
Det har således og har haft voldsomme konsekvenser for den tidligere Falck-redder Erik Schack, der kom alvorligt til skade i forbindelse med en ulykke på Strandby Havn for ni år siden.
Ulykken der ændrede alt
Tilbage i starten af august 2014 ændrede hans liv sig, efter der var sket en alvorlig ulykke, og han kørte til havnen som indsatsleder ved Falck.
Her var to fiskere omkommet på grund af giftige dampe fra forrådnede skidtfisk i lasten på en kutter – og en tredje person var i livsfare.
Få timer efter redningsaktionen fik Erik Schack en blodprop i hjernen, og han var efterfølgende i koma i 19 dage.
Siden er fulgt en stribe operationer. I dag er han hjerneskadet, halvsidig lammet og er plaget af daglige smerter.
- Jeg har været helt nede og kysse rendestenen, men jeg forsøger hver dag at kæmpe videre, siger Erik Schack.
Tryg har klaget over afgørelser
Og han kæmper på niende år mod sit forsikringsselskab, der ikke vil anerkende hans arbejdsskade.
Tryg Forsikring, der er Falck Danmarks forsikringsselskab, vil ikke betale erstatning eller godtgørelse til ham. I 2021 afgjorde Vestre Landsret ellers, at Erik Schack havde været ude for en arbejdsskade.
Tryg Forsikring har klaget over to afgørelser i sagen, som derfor endnu ikke er afsluttet.
Fonden giver økonomisk ro
Nu har Erik Schack fået økonomisk ro - takket være Melsen Fonden.
Og for formanden for fonden, Anker Laden-Andersen, har den tidligere Falck-redders ansøgning gjort et særligt indtryk.
- Vi synes, det er helt åbenbart, at han skal have økonomisk hjælp, når man på den måde som offentlig person har vovet sit eget liv for at redde andre. Og så virker det for os helt uforståeligt, at han først kan have en afklaring på sin situation mange år efter. Det er en belastning for en som person og for familien, siger Anker Laden-Andersen.
Han understreger, at Melsen Fonden ikke ser på, hvordan sagen skal falde ud.
- Vi føler, der er et behov, og Erik har behov for at få ro omkring sin økonomiske situation, lyder det.