Politiet dropper sag om brud på tavshedspligt

Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi har besluttet at standse efterforskningen i sagen, hvor Frederikshavn Kommune har anmeldt, at en ukendt person har brudt sin tavshedspligt ved at lække fortrolige oplysninger.

Det oplyser Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Lækket af fortrolige oplysninger skulle være sket til en journalist fra et byrådsmøde, der blev holdt tilbage i efter 2023.

Det var kommunaldirektør Thomas Eriksen fra Frederikshavn Kommune, der midt i april i år anmeldte sagen om lækket til politiet.

Nu indstilles efterforskningen dog.

Fortalt fortrolige oplysninger i telefon?

Mulighederne for relevante efterforskningsmuligheder er udtømte, noterer Nordjyllands Politi sig i en pressemeddelelse. 

For med stor sandsynlighed er der tale om, at de fortrolige oplysninger er videregivet mundtligt. 

Det betyder, at selv hvis politiet kunne bevise, at der har været en telefonsamtale mellem modtageren af oplysningerne og én eller flere af de personer, der havde adgang til oplysningerne, så er det vanskeligt at føre bevis for, at der faktisk er videregivet fortrolige oplysninger i den pågældende telefonsamtale. 

- Samlet set er det derfor vores vurdering, at der ikke er udsigt til, at politiet kan sigte nogen i sagen. Derfor er der ikke grundlag for at fortsætte efterforskningen, fortæller specialanklager Stephen Pedersen fra Nordjyllands Politi.


67 personer i kikkerten

Politiets efterforskning af sagen har vist, at der er 67 personer, der har haft adgang – eller kendskab – til oplysningerne, der blev uretmæssigt videregivet, men Retsplejeloven sætter rammerne for politiets efterforskningsmuligheder - og begrænsninger.

- Journalister er omfattet af særlige regler i retsplejeloven om kildebeskyttelse og kan derfor ikke pålægges at afgive forklaring om, hvem der er kilde til en oplysning. Reglerne begrænser derfor politiets mulighed for at foretage efterforskning af journalister i sager af denne type. Efterforskningen må derfor rettes mod de personer, der potentielt kan have videregivet de fortrolige oplysninger. I denne sag kan der imidlertid ikke rettes konkret mistanke mod én eller flere af de 67 personer, der har haft adgang til oplysningerne. Det betyder, at politiets efterforskningsmuligheder er meget begrænsede, siger Stephen Pedersen, der er specialanklager hos Nordjyllands Politi.

Nordjyllands Politi kan genoptage sagen, såfremt der kommer nye oplysninger af betydning for sagen, men indtil videre er status, at efterforskningen er standset i sagen om brud på tavshedspligt i Frederikshavn Kommune.

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra kommunaldirektør Thomas Eriksen om politiets indstilling af efterforskningen, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

I forbindelse med anmeldelsen 12. april forklarede kommunaldirektøren overfor TV2 Nord, at han ikke havde anmeldt byrådet til politiet, men derimod lækket, og han der ud over ikke havde kommentarer til sagen, der efter anmeldelsen naturligt blev en politisag til efterforskning. 


Seneste nyt

fra Nordjylland