Seneste nyt:

Prinsesse Marie var årets båltaler i Skagen: - Nordjylland er lysets land

Prinsesse Maries båltale ved Sankt Hans i Skagen handlede om Nordjyllands skønhed, kunst og fred.

"Vi vil fred her til lands. Sankte Hans, Sankte Hans. Den kan vindes, hvor hjerterne aldrig bli'r tvivlende kolde." 

Sådan spillede Nordjyske Strygere og sangere fra Klitkoret op til aftenens traditionelle Sankt Hans-bål på Sønderstrand i Skagen, hvor tusindvis af nordjyder og turister var mødt op for at fejre Sankt Hans aften. 

Og i år var en ganske særlig fejring. Udover at det knitrende, store bål på en scene af lunt sand og bølgeskvulp var længe ventet efter to års coronaforbud, var også en prinsesse inviteret til Sankt Hans i år på Sønderstrand. 

Det var nemlig Prinsesse Marie, der var årets båltaler, og dermed kunne Skagen nu tilføje en kongelig til talerlisten, som allerede rummer mange store, danske navne. 

Tusindvis af mennesker var mødt op på Sønderstrand i Skagen for at fejre Sankt Hans.
Tusindvis af mennesker var mødt op på Sønderstrand i Skagen for at fejre Sankt Hans.
Foto: Victoria Skibsted, TV2 Nord

En tale om Nordjyllands skønhed, kunst og fred 

- Mange tak for invitationen til at holde årets båltale i Skagen. Det var, for nu at sige det lidt jysk, et godt tilbud, som jeg ikke kunne sige nej til, startede prinsesse Marie sin tale på Sønderstranden i Skagen.

Herefter fortsatte hun med at tale om danske traditioner: 

- Siden jeg kom til Danmark, har den danske fejring af midsommer været en af mine yndlingstraditioner. Det er første gang, jeg er med i Skagen. Jeg må sige, at aftenen lever op til sit gode rygte, lød det. 

Jeg må sige, at aftenen lever op til sit gode rygte, sagde prinsesse Marie om Sankt Hans-fejringen i Skagen.
Jeg må sige, at aftenen lever op til sit gode rygte, sagde prinsesse Marie om Sankt Hans-fejringen i Skagen.

Prinsessen talte særligt godt om den nordjyske skønhed og lyset, som varer lidt længere nordpå om sommeren:

- Der hviler en særlig skønhed over Skagen. Om sommeren er dagene lidt længere end i resten af landet. Det er en forunderlig skønhed som skabes, hvor de to have mødes helt oppe mod nord, lød de poetiske ord. 

Prinsesse Marie holder båltalen, når Sankt Hans i aften fejres på Skagen Sønderstrand, og det fik masser af gæster til at strømme til stranden.

En stolt dansker og franskmand

Prinsesse Marie er i Skagen for at deltage i et internationalt symposium på Skagens Kunstmuseer. Her deltager hun som særlig kulturrepræsentant for den danske ambassade i Frankrig. 

Prinsesse Marie
Foto: Victoria Skibsted, TV2 Nord

Symposiet afholdes i forbindelse med det treårige forskningssamarbejde mellem museet i Skagen og Musée Marmottan Monet i Paris, og både det fine samarbejde og kunstens særlige plads i Skagen fik også plads i prinsessens båltale.

- Nu er det franskmandens tur til at komme på besøg i Skagen. Og hvilket besøg, udbrød Prinsesse Marie under sin tale.

Herunder henviste prinsessen også til Tour de France, som næste uge løber af stablen på de danske veje.

- Det gør mig stolt. Både som dansker og franskmand, lød det fra prinsessen, som også talte om fordelene og udfordringer ved kulturmøder. 

En hilsen til Ukraine

Det er netop ordene "Vi vil fred her til lands. Sankte Hans, sankte Hans" fra den velkendte Midsommervise, som griber prinsesse Marie særligt stærkt for tiden. 

- I en tid, hvor ufreden hærger i Europa, skal vi huske at stå sammen. Ofte er det de helt enkelte ting her i livet, som samler os. Et bål. En sang. En solnedgang. Sådan var det for Skagensmalerne for 150 år siden. Og sådan er det i aften her på Sønderstrand, sagde hun og fortsatte:

- Lad os sammen hylde freden og glæde os over fællesskabet. Lige her. Lige nu. Og lad os ønske hinanden en god Sankt Hans. 

Se hele båltalen her: