LIGE NU:

Radioaktivt lager i Esbjerg overraskede byrådet: Nu kan et tilsvarende være på vej til Frederikshavn

Frederikshavn Kommune har sagt ja til at få ophugget boreplatforme på den nye kommunale havn. Skal man tro deres byrådskolleger fra Esbjerg kan de ligeså godt vænne sig til tanken om at få et lager med radioaktivt affald.

Mærsk Olie og Gas, som nu er overtaget af Total,  har i otte år oplagret radioaktivt affald i Esbjerg. Men de lokale politikere anede intet om det før sidste efterår. Det var en kontrol fra Sundhedsstyrelsen, der viste, at det radioaktive materiale blev opbevaret ulovligt, og var blevet flyttet i strid med reglerne, der fik Esbjergs byråd til at spærre øjnene op:

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (Venstre) siger:

- Det har jeg det ikke ret godt med, for vi kan jo ikke slippe af med det igen. Vi fandt pludselig ud af sidste efterår, at vi havde et lager, som Sundhedsstyrelsen og dermed Staten er myndighed for og som vi ikke anede noget om.

Ingen i Esbjerg Kommune havde kendskab til, at der i løbet af 8 år var ophobet 450 tons såkaldt NORM-affald i en indhegning på havnen – naturligt forekommende radioaktivt materiale, der sætter sig på en boreplatform som sand eller slam. Hvis affaldet overstiger Sundhedsstyrelsens grænseværdier er der i dag ingen steder at sende det hen, og derfor regner politikerne fra Esbjerg da også med, at Frederikshavn snart får deres eget lager med radioaktivt affald.

- Det bliver en stor opgave i fremtiden at få ophugget de boreplatforme vi har i Nordsøen i de kommende år, så det er klart, at der bliver mere NORM-affald i fremtiden. Det følger jo med boreplatformene ind og det skal man selvfølgelig forholde sig til inden man sætter gang i den proces. Jeg har svært ved at se, hvordan Frederikshavn kan undgå at få et lager, siger Jesper Frost Rasmussen.

Frederikshavn har kun sagt ja til midlertidigt lager

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

def_thumb,50_percent

gallery Nordjylland bliver blæst igennem: Vindstød af stormstyrke målt

300621 Arne Boelt, Borgmester Hjørring Kommune

play Nyt budgetforlig i Hjørring Kommune: - Vi kan fastholde serviceniveauet

Ole Post Madsen, økonomiformand i Aalborg Freja samt Simon Gasberg som er målmand, anfører og bestyrelsesmedlem i Aalborg Freja.

play Nordjysk pokalsensation: - Giv os AaB i næste kamp

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

def_thumb,50_percent

gallery Nordjylland bliver blæst igennem: Vindstød af stormstyrke målt

Til forsiden

Til forsiden