Skagen-caféer er pressede - de unge skifter forklæde og fadøl ud med podepind
Jakobs Café & Bar i Skagen mangler syv ansatte. Foto: Ib William Christensen
Restaurationsbranchen mangler arbejdskraft. Sådan har det flere gange lydt i løbet af sommeren. Og nu er der endnu en restauratør, der råber højt.
Når man kigger ud over Jakobs Café og Bar i Skagen, ligner det på mange måder en perfekt begyndelse på uge 29.
Drikkevarerne bliver langet over disken, mens alle bordene er fyldt med gæster, der nyder maden og hinandens selskab. Samtidig suser tjenerne og køkkenpersonalet rundt for at følge med travlheden.
Men virkeligheden er langt fra så perfekt, som den ser ud.
- Vi mangler folk både i køkkenet og på serveringssiden, siger Jakob Sund, der ejer stedet.
Måtte lukke tidligere
Der er lige nu 50 ansatte hos Jakobs Café og Bar, men der er plads til syv mere blandt tjenerne og i køkkenet. Caféen er faktisk så presset, at ejeren valgte at lukke den to timer før planlagt i søndags, så de ansatte kunne komme hjem og sove, inden en travl uge 29 begyndte.
- Jeg skrev på Facebook, at vi var personalemæssigt udfordret, siger Jakob Sund.
Selvom det koster at lukke forretningen klokken 12 frem for klokken to om natten, er det det bedste at gøre i den her uge, hvor situationen er presset, fortæller ejeren.
- Investeringen i personalet er det vigtigste. Hvis de melder sig syge på onsdag, står vi i en meget værre situation, siger Jakob Sund.
Vi får aldrig den her mulighed igen, som vi har fået med det her job
Oliver Volke, poder, Hjørring
Hellere vatpind end tjenerforklæde
Både han og caféens HR- og teamleder, Caroline Kaasing, fortæller, at de allerede i foråret mistede nyansatte til fordel for arbejdet som coronapoder, og lige nu får de langt fra det antal ansøgninger, som de plejer, lyder det.
På Jakobs Café og Bar tjener en nyansat 140 kroner i timen, mens de få kilometer derfra kan tjene 170 kroner i timen plus genetillæg som poder.
Det gør Oliver Volke og Mads Nøhr Larsen, der begge har udskudt deres uddannelser for at arbejde i testcentrene.
- Vi er unge mennesker. Vi får aldrig den her mulighed igen, som vi har fået med det her job, siger Oliver Volke.
- Man er jo sig selv nærmest, siger Mads Nøhr Larsen.
Hæv lønnen, lyder beskeden
Ifølge Oliver Volke og Mads Nøhr Larsen er der kun én løsning for at få de unge til at droppe podepindene til fordel for tjenerforklædet, og det er at sætte lønnen op.
Men ifølge Jakob Sund kan han ikke tilbyde sine ansatte den løn, som poderne får.
- De får 40-50 kroner mere i timen - og det tror jeg ikke, at du som gæst vil gå med til, at du skal betale for, siger Jakob Sund.
På hans café gør de - ifølge dem selv - hvad de kan for at lokke nye ansøgere til. De søger på Facebook, i trykte medier og fra mund til mund. Men lige nu er venner og bekendte trukket i arbejdstøjet, og kælderen - med plads til 35 gæster - er lukket.
Jobindsats.dk oplyser, at der ifølge den seneste opgørelse er 1.339 ledige i Frederikshavn Kommune.