Skagens strandede hval havde fået smadret kraniet

En obduktion af den strandede grindehval, der drev i land ved Skagen i sidste uge, viser, at den har fået en hård medfart.

Vil man i fremtiden se, hvordan den grindehval, der i fredags skyllede i land på Sønderstrand i Skagen, så ud indvendig, kan man få svært ved at få et overblik over dens hoved.

Kraniet på den 4,5 meter lange grindehval var nemlig slået i mange stykker, viste det sig, da forskere og medarbejdere på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg tirsdag gik i gang med at obducere det store dyr.

- Det har været en spændende dag. Og det er ret interessant, at hvalens kranie er blevet smadret. Det er tilsyneladende ikke sket under transporten herned, så det må være sket, mens den stadig befandt sig i havet. Sandsynligvis har den ramt et skib. Men vi kan ikke sige, om det er sket, før eller efter den er død, siger Charlotte Bie Thøstesen, der er museumsinspektør i Esbjerg.

Organer sendt til flere undersøgelser

Under obduktionen kom det i øvrigt frem, at der var tale om en hanhval med en kampvægt på 1550 kilo. Dermed er der tale om en fuldvoksen grindehval, men dog i den mindre ende. 

- Vi kan ikke sige med sikkerhed, hvor længe hvalen har været død. Men den har været det i et godt stykke tid. Dens kød var meget mørt og let at løsne fra skelettet, men dens organer var relativt friske, siger Charlotte Bie Thøstesen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet.

I hvalens mave fandt man fiskerester, og det stemmer godt overens med grindehvalernes kost, som består af netop fisk og blæksprutter.

Maven skal efter planen sendes til Nationalt Center for Miljø og Energi i Roskilde, mens hjertet og to ribben er blevet sendt til Aarhus Universitets forskellige afdelinger. Her skal de undersøges for mineralindhold og en mulig dødsårsag. Desuden har flere forskellige dyrlæger fået tilsendt vævsprøver.

For fremtiden vil grindehvalens skelet blive opbevaret på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg i et magasin, så forskere også i fremtiden kan se nærmere på det.

Grindehvaler:

Grindehvalen er et pattedyr i familie med delfinen, som især er almindelig i havet omkring Færøerne.

Grindehvaler holder sammen i store flokke på mellem 10 og flere tusinde.
Grindehvalen er sort på hoved, ryg og sider. Bag rygfinnen har den dog et gråligt mønster og på bugen en hvid aftegning. Hovedet er rundt og næbbet kort. Lufferne er spidse og mellem 70 og 170 cm lange.

Grindehvalernes føde består hovedsagelig af blæksprutter. De spiser dog også fisk og krebsdyr. Grindehvalen finder sin føde ved hjælp af ekko-orientering.

Død grindehval skyllet op på stranden i Skagen.

Seneste nyt

fra Nordjylland