LIGE NU:

Som den første by i landet: Frederikshavn reducerer CO2-udledning markant

Det globale bynetværk C40 har netop godkendt Frederikshavn Kommunes klimaplan af international standard. Dermed er Frederikshavn Kommune den første nordjyske kommune, der har papir på at leve op til at reducere sin CO2-udledning med 70 pct. inden 2030 – og med 100 pct. i 2050.

Det er ikke kun store, internationalt kendte byer som Los Angeles og London, der kan levere klimaplaner på et niveau, der matcher Paris-aftalen.

Også Frederikshavn Kommune har nu sat det sidste punktum i en ambitiøs klimaplan, som er blevet udarbejdet efter samme standard for klimaplanlægning, som anvendes af nogle af verdens største og mest ambitiøse byer i det globale bynetværk C40.

quote Vi får systematiseret og får papir på alt det, vi går og gør hver dag i Frederikshavn Kommune, der gør en forskel for de klimamål, som vi har en indiskutabel pligt til at levere på for vores børns skyld

Birgit S. Hansen, Borgmester, Frederikshavn Kommune

Dermed er Frederikshavn den første nordjyske kommune, der træder ind i fællesskabet af såkaldte DK2020-kommuner, der tæller i alt 20 kommuner, der dermed er trådt ind i klima-eliten.

Alle er de en del af Realdanias projekt DK2020. Her har 20 danske kommuner siden foråret 2019, med hjælp og sparring fra Danmarks Grønne Tænketank CONCITO og eksperter fra C40, været i gang med et forløb, som ruster dem til at udvikle en klimaplan, der viser vejen til netto nul-udledning for kommunen som geografisk område senest i 2050.

Derudover skal klimaplanen indeholde konkrete bud på, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringerne.

Og det er ikke kun tomme løfter og skåltaler. Klimaplanen omfatter konkrete tiltag, hvor Frederikshavn Kommune har indgået nedskrevne partnerskabsaftaler med de to lokale landbrugsforeninger om opførelse af biogasanlæg, omlægning af afgrøder og mere skov.

På samme måde er der konkrete aftaler med både Skagen og Frederikshavn Havn om at omlægge til vedvarende energi og flere grønne drivmidler i skibsfarten.

- Vi arbejdede jo med bæredygtighed og klimaoptimering længe inden det var ord, danskerne brugte på daglig basis. Men det skal jo være mere end ord – det skal være handling. Derfor er det også helt naturligt, at vi nu får systematiseret og får papir på alt det, vi går og gør hver dag i Frederikshavn Kommune, der gør en forskel for de klimamål, som vi har en indiskutabel pligt til at levere på for vores børns skyld, siger borgmester Birgit S. Hansen.

Danmark er det første land i verden, hvor en gruppe af kommuner samarbejder om at udvikle klimaplaner i overensstemmelse med C40's såkaldte Climate Action Planning Framework (CAPF) – et redskab til at udvikle Paris-kompatible klimaplaner.

Dermed er DK2020-kommunerne med til at skrive historie i den verdensomspændende kamp for klimaet. Det betyder også, at en stor del af den viden, de danske kommuner generer gennem DK2020, bringes ind og bruges i C40’s internationale arbejde.

- Klima er en stærk kommunalpolitisk dagsorden, og kommunerne har i årevis arbejdet målrettet på at fremme den grønne omstilling og reducere CO2-aftrykket. Med DK2020 har udvalgte kommuner fra hele landet fået mulighed for at sætte ekstra turbo på den lokale klimakamp – til stor inspiration også internationalt. Derfor ser jeg rigtig meget frem til at bringe al den værdifulde viden, danske kommuner i DK2020 genererer, videre ind i det globale arbejde i C40, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania.

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

PH 070521 Tvang i psykiatrien Still

play Marina var psykiatrisk patient: - Tvang reddede mit liv

Teststeder

play Kolossale køer ved teststeder: Nu reagerer regionen

tuk2

play Krom og gejl: Trehjulet knallert-kærlighed

40_percent

play Jammerbugt FC sejrer mod Middelfart: God chance for oprykning til 1. division

Til forsiden

Til forsiden