Splittet byråd stemmer ja til borgerdrevne forslag
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord
Formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Byråd, Christina Lykke Eriksen (SF), har indkaldt til ekstraordinært møde i dag.
Onsdag aften vedtog Frederikshavn byråd, at borgere i kommunen nu kan få deres forslag behandlet, hvis de får samlet nok underskrifter.
Med stemmerne 23-6 vedtog byrådet onsdag aften et forslag fra SF og Enhedslisten om, at borgerne i Frederikshavn Kommune skal have mulighed for at stille forslag, som skal behandles i byrådet, hvis de kan indsamle 1196 underskrifter fra borgere bosat i kommunen. Det skriver kanalfrederikshavn.dk.
Kun Venstre stemte imod forslaget. Venstre mener, at forslaget bør henvises til budgetforhandlingerne senere på året.
- Vi vurderer, at udgifterne for at indføre muligheden for borgerdrevne forslag løber op i 200.000 kroner. Derfor bør vi ikke vedtage det i aften, men drøfte det i forbindelse med budgetlægningen, og her finder vi formentlig hurtigt ud af, at vi fint kan bruge disse penge til noget andet. Vi er faktisk 29 mennesker, som sidder her i byrådet. Der er allerede masser af muligheder for borgerinddragelse.Vi sætter gerne en sag på dagsordenen. Vi har også spørgetid, påpegede Anders Broholm (V).
Partifællen Peter Sørensen supplerede:
- Forslaget fra SF og Enhedslisten har en slagside. Indbyggerne i de tre største byer får nemmere ved at indsamle 1100-1200 underskrifter, mens det er småvanskeligt for eksempelvis Jytte ude i Kvissel at finde så mange. Vi har allerede et overordentligt demokratisk system. Det kræver kun én stemme at bede os byrådsmedlemmer om at se på en sag.
Venstre argumenterede dog forgæves. Peter Nielsen (C) håber, at borgerdrevne forslag kan mindske politikerleden og afstanden til byrådet.
Anders Brandt Sørensen (A) sagde, at SF og Enhedslisten med deres forslag følger en trend om at inddrage borgerne.
- Det er en god idé, som vi gerne vil bakke op, selv om borgerne jo allerede nu har muligheden for at gå direkte til et byrådsmedlem. Men nu giver vi dem chancen for at tage sagen i egen hånd, lød det fra Anders Brandt Sørensen.
Ida Skov (Ø) lyttede til Peter Sørensens argument om geografi.
- Men geografien er kun en lille del. Vi mener, det er vigtigt, at folk kan samle sig om ting, som de synes, er vigtige. Jeg tror, vi vil gøre os meget umage, hvis over 1000 borgere sender et forslag til behandling i byrådet, udtalte Ida Skov.
Kommunens embedsfolk skal nu forsøge at finde et billigt og effektivt system, der kan håndtere processen. Borgmester Birgit S. Hansen oplyste, at man allerede er i dialog med Albertslund Kommune.
Det kræver, hvad et gennemsnitligt mandat "koster" i byrådet i form af underskrifter/støttetilkendegivelser fra borgere bosiddende i Frederikshavn Kommune at få et forslag drøftet i Frederikshavn Byråd. I den nuværende valgperiode (2018-2021) er det 1196 støttetilkendegivelser, skriver kanalfrederikshavn.dk.