Stigende elpriser gør øllet dyrere
Skagen Bryghus har oplevet, at elpriserne er steget med over 600 procent. Det betyder, at de er nødt til at hæve ølpriserne.
Ølbryggeri kræver strøm. Meget strøm. Det har Skagen Bryghus mærket på egne øltønder.
Før pristigningerne kom i takt med, at krigen i Ukraine brød ud, brugte bryghuset månedligt 150.000 kroner på strøm eksklusive afgifter.
I dag er de oppe på 950.000 kroner for samme mængde strøm - en stigning på over 600 procent.
- Det betyder, at vi har været nødt til at sætte prisen op på vores fadøl her i restauranten. Vi har indtil nu ventet med øllet til detailbutikkerne, men efter den sidste stigning på både energi og råvarer har vi været nødt til at sætte den op også, siger brygmester og direktør René Diget Søgaard Sørensen.
En prisstigning på halvanden million
Mens vi allerede har set, hvordan madvarer som eksempelvis mejeriprodukter har været ramt af råvareprisstigninger, må vi også til at indse, at de stigende elpriser kommer til at påvirke prisen på øl.
Siden februar har der været massive prisstigninger på råvarer som hvede og byg, man bruger til at brygge øllet. Det er dog energipriserne, der har påvirket priserne på Skagen Bryghus' øl mest, understreger René Diget Søgaard Sørensen.
Samlet set har Skagen Bryghus oplevet prisstigninger for over halvanden million kroner i år. En ekstraudgift som bryghuset forsøger at arbejde videre med, så godt, de nu kan.
- Forbrugeren får lov til at betale lidt, og så må vi jo spare, hvor vi kan, lyder det fra brygmesteren.
Besparelserne kommer blandt andet til at betyde, at bryghuset er ekstra opmærksomme på forbrug af lys, censorer og andet elforbrug.
- Vi skal nok klare den
Trods de voldsomme prisstigninger er Skagen Bryghus heldigvis positivt indstillede på, at de nok skal komme igennem den økonomisk pressede periode. Det føler de sig blandt andet sikre på, fordi deres musikarrangementer kører rigtigt godt over sommeren, og fordi de får mange gæster over de næste måneder.
- Så må vi jo sørge for at få solgt noget mere øl. Vi har masser af gæster, og nu er nordmændene jo også kommet og de drikker øl - heldigvis, lyder det fra brygmester og direktør René Diget Søgaard Sørensen.
Bryghuset forventer derfor også, at de godt kan klare sig ved at justere til de små prisstigninger, de allerede har indført. Også selvom energipriserne ser ud til stadig kun at stige.
- Vi skal nok klare den. Ellers må vi jo finde nogle andre tiltag. Det bliver også mere og mere populært med alkoholfrit øl og øl med lav alkoholprocent. Der sparer man jo lidt på ølafgiften, og det kan måske hjælpe til, at man kan bruge lidt mere på energien, lyder den positive indstilling fra bryghuset.