Høje brændstofpriser kan tvinge fiskere til at blive i havn

De stigende brændstofpriser kan koste arbejdspladser i fiskeindustrien, og derfor er der behov for politisk hjælp, mener Danmarks Fiskeriforening.

Det er svært for fiskerne at tjene penge på at fiske lige nu. Brændstofpriserne er nemlig mere end fordoblet, og det får flere fiskere til at overveje at blive i havn i stedet for at sejle ud på havet.

Sådan lyder meldingen fra Claus Hjørne Pedersen, der er formand for Strandby Fiskerihavn og bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening.

- Med de nuværende brændstofpriser er omkostningerne for høje til, at det for mange kan betale sig at sejle ud. Men vi sejler ud alligevel, for vi har et ansvar for, at vores besætningsmedlemmer har et job, siger han.

Landet over mødes fiskerne af høje brændstofpriser, når de skal tanke deres fartøjer. Nogle steder er prisen fordoblet siden januar. På Strandby Havn er literprisen eksempelvis steget fra 4,11 kroner i januar til 8,79 kroner i juni for samme type og mængde brændstof.

- Vi har et ansvar for at være med til at sikre Danmarks fødevareforsyning. Men hvis situationen ikke ændrer sig, kan konsekvensen blive, at de enkelte fartøjer kan se sig nødsaget til at blive i havn, siger Claus Hjørne Pedersen.

Kan koste arbejdspladser

Danmarks Fiskeriforening mener, at der er tale om en reel krise for dansk fiskeri. I et åbent brev til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) skriver foreningen, at den høje brændstofpris ikke kun kan få konsekvenser for Danmarks fødevareforsyning, men også for de dele af landet, som er afhængige af fiskeriet som erhverv.

quote Konkret foreslår vi en model, hvor der ydes kompensation op til to kroner per liter brændstof

Danmarks Fiskeriforening i åbent brev

I Frederikshavn Kommune, som er en af landets største fiskerikommuner, skaber de stigende brændstofpriser bekymring, fordi en nedgang i fiskeriet kan føre til mistede arbejdspladser.

- Det er ikke kun på kutterne, at den her krise i fiskeriet kan koste arbejdspladser. Det er også i fødevare- og følgeindustrierne på land. Som eksempel arbejder op til 17 procent af den beskæftigede befolkning i Frederikshavn Kommune direkte eller indirekte i industrier, der er afhængige af fiskeriet. Så det er rigtig mange arbejdspladser, der er på spil, hvis landinger af fisk stopper, siger erhvervsdirektør for Erhvervshus Nord, Niels Bay Christensen.

Danmarks Fiskeriforening mener, at politikerne bør række dem en hjælpende hånd.

- Konkret foreslår vi en model, hvor der ydes kompensation op til to kroner per liter brændstof. Det vil ikke afværge brændstofkrisen fuldstændig, men det vil alt andet lige gøre det lettere for den enkelte fisker at komme igennem krisen og fortsat bidrage til fødevareforsyningen, skriver Danmarks Fiskeriforening i det åbne brev til ministeren.


Seneste nyt

fra Nordjylland