Støttecenter svarer på kritik: Hjælp til voldtægtsofre er blevet meget bedre
Center for voldtægtsofre mener selv, at hjælpen er markant forbedret i de seneste år.
Center for voldtægtsofre svarer nu på kritikken fra en kvinde, der blev voldtaget i 2008 og mener systemet svigter ofre for voldtægt
Da Sofie Helmer Nielsen blev voldtaget i 2008 var hendes oplevelse, at systemet svigtede og hun nærmest ingen hjælp fik:
- Jeg synes systemet svigter os ofre i stor grad. Der var stort set ingen hjælp at få, lyder det fra den unge kvinde, som forleden tilbød sin hjælp og støtte til et nyt offer for voldtægt i Frederikshavn.
Men ifølge Center for voldtægtsofre i Region Nordjylland er det ikke sådan længere. I de ni år, der er gået siden Sofie Helmer Nielsens voldtægt, er hjælpen blevet markant bedre.
- Dengang blev man henvist til en psykolog ude i byen og man fik et noget usammenhængende behandlingsforløb. I dag er alle kompetencerne samlet i Center for voldtægtsofre og her sidder vi en gruppe psykologer, der ikke laver andet end at beskæftige os med voldtægtsofre og deres pårørende. Vi er langt mere specialiserede i dag, lyder det fra psykolog Lise Nissen-Lauritzen, som svar på Sofie Helmer Nielsens kritik.
Et andet sted hvor hjælpen er blevet markant bedre er i forhold til hvor længe efter, man kan søge hjælp til at håndtere et seksuelt overgreb. Tidligere var der en ”forældelsesfrist” på behandlingen, men den har man nu fjernet.
- Man kan sagtens henvende sig flere år efter et overgreb og bede om f.eks. psykologhjælp og i takt med, at hjælpen bliver forbedret oplever vi også, at der er flere og flere som henvender sig for at få hjælp. Også selvom det ikke nødvendigvis hænger sammen med en stigning i antallet af overgreb, lyder det fra Lise Nissen-Lauritzen.
Sofie Helmer Nielsen har på Facebook tilbudt det seneste offer og offerets familie støtte og samtaler. Hun mener, at den ramte kvinde og hendes familie kan få brug for en hjælp, som systemet ikke kan give:
- Jeg ved hvordan det er at vågne om natten og jeg ved hvordan det føles, når man skal gå forbi gerningsstedet for første gang. Det er der ingen psykolog, som kan sætte sig ind i. Det kan man ikke læse sig til i en bog, lyder det fra Sofie Helmer Nielsen.
Og det kan hun godt have en pointe i, mener psykologen, der dog advarer mod, at Sofie Helmer Nielsens tilbud står alene:
- Det er en god tanke og et meget medmenneskeligt tilbud, men det må ikke stå alene. Både offeret og familien kan have god gavn af en støttende person, som har sine egne erfaringer, men de skal også have professionel psykologhjælp til at håndtere de reaktioner, som kommer i tiden efter overgrebet, lyder det fra Lise Nissen-Lauritzen.