Folketingskandidater af ikke-vestlig baggrund er et særsyn
Sinem Demir stiller op til folketingsvalget for Enhedslisten. Piratheep Krisnapalan stiller op til folketingsvalget for Kristendemokraterne.
Ud af de 90 folketingskandidater, der stiller op i Nordjylland, så er der kun to med udenlandske rødder.
På gågaden i Hobro er Piratheep Krisnapalan på jagt efter stemmer. Han deler brochurer ud, og forsøger at komme i snak med dem, der går forbi. Han er født i Sri Lanka og kom som 7-årig til Danmark som flygtning.
- Jeg har en anden hudfarve, men jeg er dansk, siger Piratheep Krisnapalan, der stiller op til folketingsvalget for Krisendemokraterne.
Han var i 2017 kandidat til kommunalvalget i Mariagerfjord Kommune og også kandidat til Regionsrådet, men han blev ikke valgt ind. Piratheep Krisnapalan er medlem af integrationsrådet i Mariagerfjord Kommune.
Til en valgdebat i Aalborg finder vi Sinem Demir. I 2017 var hun kandidat for Enhedslisten til kommunalvalget i Københavns Kommune, hvor hun bor. Hun blev ikke valgt ind, og nu stiller hun så op til Folketingsvalget i Nordjyllands Storkreds. Hun er født i Danmark af tyrkiske forældre, og hun mener, det er vigtigt, at der kommer flere indvandrere og efterkommere i Folketinget.
Jeg synes, det er en ærgerlig situation, for jeg mener at Folketinget skal afspejle det samfund, vi lever i, og det gør det jo ikke på nuværende tidspunkt.
Sinem Demir, folketingskandidat for Enhedslisten
- Jeg synes, det er en ærgerlig situation, for jeg mener, at Folketinget skal afspejle det samfund, vi lever i, og det gør det jo ikke på nuværende tidspunkt, siger Sinem Demir (Enhedslisten).
Indvandrere stemmer på indvandrere
I Nordjylland er 5,1 procent af befolkningen ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere ifølge Danmarks Statistik. Valgforsker på Aalborg Universitet Ditte Shamshiri-Petersen fortæller, at indvandrere ofte stemmer på indvandrere. Der er altså gode muligheder for kandidater med anden etnisk baggrund, hvis indvandrerne kommer hen til stemmeboksen.
- Generelt ved vi, at personer med anden etnisk baggrund, ikke er lige så politisk aktive som majoritetsbefolkningen. De stemmer ikke helt lige så meget som majoritetsbefolkningen, og de deltager ikke lige så meget i den politiske proces, siger Ditte Shamshiri-Petersen.
Det genkender Piratheep Krisnapalan fra sin egen omgangskreds.
- Nogle af dem, jeg taler med, har faktisk givet op. De siger, at de gider ikke engang stemme til det her, fordi der kommer bare stramninger efter stramninger. Så hvad skal vi gøre, siger de til mig, gengiver Piratheep Krisnapalan (Kristendomkraterne).
Sinem Demir oplever også, at det er den rå tone i indvandrerdebatten, der får mange efterkommere af indvandrere til at afstå fra at gå ind i politik.
- I debatten, der fylder personer med anden etnisk baggrund meget på en negativ måde. Så gider man ikke være en del af det cirkus og vil hellere bare passe sin uddannelse eller sit job, siger Sinem Demir (Enhedslisten).
Indvandrerbørn bliver mobbet
Indvanderdebatten er den direkte årsag til, at Piratheep Krisnapalan stiller op.
- Jeg kender nogen, hvor deres børn i skolen bliver mobbet. De bliver mobbet med, at de skal smides hjem. Det er jo frygteligt, at det foregår på den måde, siger Piratheep Krisnapalan (Kristendemokraterne).
Sinem Demirs mærkesager er uddannelse og klima. Hun bryder sig egentligt ikke om at blive udpeget som etnisk efterkommer. Den kasse vil hun helst ikke proppes i.
- Jeg havde det sådan lidt, da I spurgte om vi skulle lave en udsendelse om det her. Jeg tænkte, åh ikke igen. For jeg kan jo også tale om så meget andet, men på den anden side, så er det jo også vigtigt, at jeg kan stå her og sige, at jeg også kan tale om så meget andet, siger Sinem Demir (Enhedslisten).
Det er stadig uvist, om Kristendemokraterne kommer i Folketinget, selvom meningsmålingerne har været opadgående, siden valgkampen blev skudt i gang. Meningsmålingerne siger til gengæld, at der er en reel mulighed for, at Enhedslisten får to mandater i Nordjylland, og så bliver Sinem Demir valgt ind.
Du tror rent faktisk på, at du kommer ind?
- Det tror jeg. Altså man skal ikke tro blindt på meningsmålinger, men hvis jeg ikke tror på det, hvem skal så, siger Sinem Demir (Enhedslisten).