02:05

Førstegangsvælgere kan bruge TV2's kandidattest til at finde ud af, hvem de skal stemme på til det kommende folketingsvalg

Nye vælgere: Gymnasieelever prøver kræfter med kandidattest

Valget nærmer sig, og der skal tages stilling til, hvem der skal vælges på stemmesedlen. Eleverne i 2.B på Nørresundby Gymnasium fik hjælp af TV2's kandidattest.

Det er noget ganske særligt at sætte sit første kryds ved et folketingsvalg og i løbet af foråret bliver det virkelighed for flere unge nordjyder. Men det kan være svært at finde ud af, hvem der skal stemmes på, når det er første gang, man er i stemmeboksen.

Det er også tilfældet for eleverne i 2.B på Nørresundby Gymnasium. Ingen af de 17 elever har stemt ved et folketingsvalg tidligere, og størstedelen af dem er i tvivl om, hvem de skal stemme på.

- Jeg er meget i tvivl om, hvad jeg skal vælge, siger Trine Kjær, der er elev i 2.B på Nørresundby Gymnasium

Læs også Under 100 dage til valget: Tag kandidattesten allerede nu

Derfor bruger eleverne tid i en samfundsfagstime på at tage TV2’s kandidattest. I testen skal man tage stilling til forskellige politiske diskussioner, og til sidst finder programmet ud af, hvilken politiker man er mest enig med.

Selvom eleverne i høj grad er i tvivl om, hvor krydset skal sættes, så glæder de fleste sig til at være med, når folketingsvalget skal afgøres:

- Nu har man stået udenfor i så lang tid, og jeg har egentlig haft lyst til at stemme, siden jeg var 16-17 år, men det har jeg jo ikke kunne, så jeg glæder mig til at kunne stemme, siger en af eleverne, Frederik Gramkow.

Eleverne er klar til valg

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kan senest udskrive valg med afholdelse den 17. juni 2019, og til den tid er samfundsfagslæreren i 2.B, Peter Myhlendorf, sikker på, at eleverne i klassen vil være klar til at gå i stemmeboksen og sætte krydset:

- De er forberedt på den måde, at de er villige til at gå ind i diskussioner omkring det og tage de aktuelle temaer op. Gennemgående synes jeg, at de er rigtig godt klædt på, siger han.

Hvis du også er i tvivl om, hvem du skal stemme på, når der bliver trykket på valgknappen, så kan du prøve testen her: Folketingsvalg 2019 - Kandidattest

Læs også Folketingsvalg: Partier har 80 kandidater på plads i Nordjylland