Kjeld på Fyrets flyttedag: Jeg har været oppe et par gange i nat

04:58

Kjeld Pedersen over morgenkaffen på dagen for den spektakulære flytning af Rubjerg Knude Fyr Foto: Hans Christian Lauritzen

Rubjerg Knude Fyr tirsdag morgen 22. oktober 2019. Foto: Ivan Johan Hansen

1 af 3

Tirsdag skal Rubjerg Knude Fyr endelig flyttes, og vejrudsigterne lover relativt roligt vejr. Flyttemester Kjeld Pedersens plan ser derfor ud til at holde.

Klokken 9.00 tirsdag morgen begynder flytningen af det historiske Rubjerg Knude Fyr. Fyret skal flyttes 70 meter ind i landet, og vejrudsigterne forudsiger kun en smule vind – gode forhold ifølge Kjeld Pedersen, der står for flytningen af fyret.

Jeg tror faktisk, at vi sætter det ned på betonet ved 18-tiden i aften. Det har jeg sådan en fornemmelse af. Men det kan nemt ske, at den bliver 20 også. Men mit gæt er klokken 6.

Kjeld Pedersen, murermester.

- Det lufter en lille smule nu, men det ser ud til, at vinden kommer fra sønden af, og så får vi ikke så meget acceleration på vinden. Så kommer vi godt fra start inden klokken 9, hvor det begynder at blæse, så tror jeg, at det bliver rigtig fint.

- Jeg har været oppe et par gange i nat, og det har været helt vindstille, men det lufter en lille smule nu. Men det har ikke noget at sige, som det er nu, siger Kjeld Pedersen på morgenen for den spektakulære flytning.

Læs også Læs stor webdok: Nu sker det endelig - Kjeld flytter fyret

Der er gået mere end et års planlægning og godt to måneders arbejde på selve fyret forud for selve flyttedagen. Det var derfor også en spændt Kjeld Pedersen, som TV2 Nord mødte tirsdag morgen:

- Jeg forventer, at alt går som det skal. Jeg er lidt spændt på, hvor mange publikummer, der kommer, og om vi får nogle problemer med at styre alle de folk, der kommer. Det er det, jeg tænker mest på lige nu. Jeg håber at alle får en god oplevelse ud af det, lyder det fra Kjeld Pedersen.

Arbejdet ved Rubjerg Knude Fyr begyndt tidligt tirsdag morgen.  Foto: Michael Justesen

Folkene bag flytningen forventer, at fyret kan flyttes cirka 12 meter i timen, og de regner derfor med at kunne holde fyraften først på aftenen.

- Jeg tror faktisk, at vi sætter det ned på betonet ved 18-tiden i aften. Det har jeg sådan en fornemmelse af. Men det kan nemt ske, at den bliver 20 også. Men mit gæt er klokken 6, siger Kjeld Pedersen.

Du kan følge flytningen her på tv2nord.dk, på TV2 Nords Facebook-side og på TV2 Nord Salto sender vi live hele dagen.

Læs også Nedtællingen er i gang: Alt du skal vide om flytningen af fyret

Forsiden lige nu