Naturfredningsforening frygter, fyrtårnscenter kan blive starten på en glidebane

Danmarks Naturfredningsforening er bekymret over det store indgreb i beskyttet natur, planerne for et underjordisk besøgs- og formidlingscenter under Rubjerg Knude Fyr vil kræve.

Et besøgscenter, gravet ind i klinten og under Rubjerg Knude Fyr, er for nogle en genial idé, mens det for andre er et luftkastel eller en rystende mangel på respekt for naturværdier. Uanset om det lykkedes for gruppen, der med Murer-Kjeld i spidsen også stod bag flytningen af fyret, at føre projektet ud i livet, vil det blive et lang proces, der står foran idémagerne.

Gravet ned under sandet vil folkene bag flytningen af fyret anlægge et 70 meter langt rør, som skal udgøre et underjordisk besøgs- og formidlingscenter. 

Naturfredningsforening tager afstand fra placering

I den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening er man skeptisk, ikke over for idéen om et formidlingscenter, men over placering i det fredede Natura 2000-område, lyder det fra Arnold Simonsen, der formand for Danmarks Naturfredningsforening i Hjørring.

- Det projekt, der nu bliver beskrevet, lyder voldsomt af flere grunde. Dels fordi der er en hel del beskyttelse af naturområdet, og det er jo et indgreb i kystbeskyttelseslinjen, som vi synes, er vigtig at holde, siger han

Formidlingscenteret skal udformes som et 70 meter langt rør, der kan trække tilbage i landskabet, efterhånden som vejr og vind æder af klinten.
Formidlingscenteret skal udformes som et 70 meter langt rør, der kan trække tilbage i landskabet, efterhånden som vejr og vind æder af klinten.
Foto: Hans Ravn (foto), Arkitektfirmaet Bundgaard (visualisering)

Det er gjort før, så hvorfor ikke?

Der er før givet tilladelse til at grave og arbejde i det fredede område – det skete for to år siden, da fyret blev flyttet, så idéen er ikke helt dødfødt, lyder det fra folketingsmedlem for Venstre Karsten Lauritzen.

- Da sagde folk, at det kunne slet ikke lade sig gøre, det får man aldrig lov til og man ville  aldrig finde pengene til det. Men det lykkes alligevel, så jeg tror, at udtrykket, hvor der er vilje, er der også en eller anden vej, vil vise sig at være gældende, siger han.

I den anden ende af de politiske spektrum bliver der også taget positivt imod forslaget.

Vi skal sikre, at de natur- og miljømæssige og geologiske-værdier bevares, men kan det klares inden for de rammer, så er det et meget spændende og visionært projekt, siger Peder Hvelplund,  miljø- og naturordfører for Enhedslisten.

En vandrezone indgår i formidlingen.
En vandrezone indgår i formidlingen.
Foto: Arkitektfirmaet Bundgaard (visualisering)

Vil kræve statslig deltagelse

For Enhedslisten kan projektet kun blive til noget, hvis statslige myndigheder og interesseorganisationer tidligt tages med i processen, mens Karsten Lauritzen er klar til at kæmpe for at få projektet på finansloven.

- De andre ting jeg og andre gode kollegaer har kæmpet for:  Regan Vest, Koldkrigsmuseum og andre ting er lykkes. Måske ikke lige med det samme, men med tiden. Derfor tror jeg også det er muligt, hvis man vil det her, siger han.

quote Hvis vi accepter, at man laver sådan et projekt, hvem kan så ikke komme andre steder og sige: vi vil også gerne lave et projekt, fordi nu har man lavet et ude ved fyret.

Arnold Simonsen, lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening

Starten på en glidebane

I den lokale afdeling af naturfredningsforeningen frygter de, at hvis der gives tilladelse til projektet, kan det blive en glidebane.

- Hvis vi accepter, at man laver sådan et projekt, hvem kan så ikke komme andre steder og sige: vi vil også gerne lave et projekt, fordi nu har man lavet et ude ved fyret, lyder det fra lokalformand Arnold Simonsen.

Se historien fortalt som tv-indslag i toppen af denne artikel.


Fyret flyttes

40_percent

play Naturfredningsforening frygter, fyrtårnscenter kan blive starten på en glidebane

211019 Kjeld og John

play Et år siden i dag: Kjeld flyttede fyret

default_thumb

play Historien om Rubjerg Knude Fyr og manden der reddede det udkommer som bog

def_thumb,50_percent

play Se videoen: Murer-Kjeld slået til ridder

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland