I 25 dage ville familien besøge Hans under indlæggelse, men sygehuset afviste uden begrundelse
Se hele indslaget.
Mor mødte op på hospital – men blev bedt om at gå. Familien mener de modarbejdes af Hans’ værge.
- Vi aner ikke, hvorfor han har været indlagt – og hvorfor vi ikke har måttet besøge ham!
En familie fra Aarhus er fortvivlede.
I tre år har deres søn og bror været anbragt på et bosted i Vesthimmerland, hvor de føler, at de bliver modarbejdet af den værge, som myndighederne har udpeget til at tage vare på deres nære pårørende.
Ifølge TV2 Nords oplysninger var Hans i løbet af de 25 dage indlagt på fem forskellige afdelinger herunder psykiatrien, men her fik de ikke én gang lov til at besøge deres familiemedlem Hans, der i dag er 43 år.
Vi måtte selv finde ud af, at Hans var blevet indlagt
Mette Gramstrup Ratzer
Hans er stærkt afhængig af hjælp døgnet rundt. Midt i februar blev han indlagt på Aalborg Universitetshospital.
Først da han igen var udskrevet til sit bosted i Hornum i Vesthimmerland kunne familien endelig besøge ham igen.
- Det bliver dejligt at se Hans igen, for det er helt forfærdeligt ikke at vide, hvad der er sket med ham. Vi aner ikke, hvorfor han har været indlagt – og hvorfor vi ikke har måttet besøge ham, siger Mette Gramstrup Ratzer, der er Hans’ lillesøster.
Måtte selv finde ud af det
Besøgsforbuddet har været ekstra hårdt for Mette og altså også Hans’ mor Metha.
Hun plejer at besøge sin søn på bostedet i Vesthimmerland hver eneste dag. Men da hun mødte op på Aalborg Universitetshospital for at besøge Hans, blev hun bedt om at gå efter en halv times besøg.
- Vi måtte selv finde ud af, at Hans var blevet indlagt, siger Mette Gramstrup Ratzer og fortsætter:
- Vi fik intet at vide fra hverken værge eller bosted. Det har været forfærdeligt og grænseoverskridende, fordi vi både har været kede af det, men også bange for, om vi nogensinde ville komme til at se ham igen.
Det er Aalborg Universitetshospital, der har truffet afgørelse om et besøgsforbud til familien.
Det kommer bag på Lone Hørstrup, der er formand for Sind i Aalborg.
- Jeg har aldrig hørt om sådan et besøgsforbud før. Jeg har selv både været ansat i psykiatrien og også selv været patient, og jeg er ikke stødt på det før, siger Lone Hørstrup, formand for Sind i Aalborg.
Lone Hørstrup gør dog opmærksom på, at sygehuset kan have lægefaglige grunde til at forbyde besøg fra pårørende, hvis forbuddet på den måde gavner behandlingen af patienten.
Ingen begrundelse
Det afviser Mette Gramstrup Ratzer til gengæld.
Hendes bror Hans er stærkt afhængig af hjælp hele døgnet - og har svært ved at udtrykke sig.
- Vi har ikke fået nogen som helst begrundelse – heller ikke nogen lægefaglig begrundelse på, at vi ikke måtte besøge Hans, og det synes jeg er meget mærkeligt. Vi har bedt sygehuset om at redegøre for forbuddet flere gange, men vi kan ikke få svar, siger Mette Gramstrup Ratzer.
Lone Hørstrup fra Sind mener sågar, at der paradoksalt nok er mange flere lægefaglige argumenter for besøg end for at forbyde dem.
- Det betyder rigtig meget at få besøg af sine pårørende, fordi man har brug for dem, man elsker og holder af, især når man er indlagt. De pårørende har jo også brug for at være sammen med dem, de elsker og holder af.
- Hvis man skal komme sig og få det bedre, så er det ikke kun fagpersonale som læger, sygeplejersker og hjemmehjælpere, man har brug for. Der er familie og venner en stor hjælp til at få det bedre, siger Lone Hørstrup.
Den forklaring købes af familien Ratzer, for de har kunnet se, at deres søn og bror har været påvirket af ikke at se sin familie.
Familien Ratzer har aldrig fået en begrundelse for besøgsforbuddet – og det har de klaget til Region Nordjylland over.
- Jeg er både vred og ked af det. Hans forstår jo ikke, hvorfor vi ikke er kommet, som vi plejer, siger Mette Gramstrup Ratzer.
TV2 Nord har begæret aktindsigt i sagen med fuldmagt fra familien.