77 år siden: Årsdagen for D-dag markeres langs den nordjyske vestkyst

I dag er det 77 år siden, at de allieredes landgang af det tyskbesatte Frankrig gik i gang. Det bliver markeret langs den nordjyske vestkyst.

Som synlige symboler på den fælles europæiske historie ligger bunkerne spredt omkring Hirtshals Fyr. De blev opført af den tyske værnemagt under Anden Verdenskrig, for at beskytte det dengang tyskbesatte Danmark mod en invasion fra Nordsøen. 

Sammen med fæstningsanlæg langs den europæiske vestkyst udgjorde bunkerne ved Hirtshals Fyr den mægtige Atlantvold, der skulle sikre, at Hitler og hans kumpaner kunne holde USA, Storbritannien og andre fjender ude af Europa.

Men den 6. juni 1944 - altså for præcis 77 år siden i dag - indledte de Allierede magter verdens største landgang i Normandiet i Frankrig, og det blev starten på enden af Anden Verdenskrig.

En lille del af en større historie

Det markerer man i dag med European Bunker Day. Blandt andet ved bunkerne ved Hirtshals Fyr, som er en del af Vendsyssels Historiske Museum.

- Man afholder European Bunker Day for at markere denne fælles europæiske historie, som Atlantvolden står som, siger Chrestina Dahl. Hun er museumsinspektør ved Vendsyssel Historiske Museum.

Dagen afholdes også i Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland, Kanaløerne, Norge - og altså også i Nordjylland.

- At kende den historie, man selv er rundet af, er så vigtigt. Der er jo mange, der kender til en del af historien om Anden Verdenskrig, men det er måske ikke alle, der kender til historien om Atlantvolden ude ved den jyske vestkyst hovedsageligt, siger Chrestina Dahl.

quote Jeg håber, det giver dem en større viden om Atlantvolden.

Chrestina Dahl, museumsinspektør, Vendsyssels Historiske Museum

D-dag er et amerikansk militærudtryk, der betegner den dag, hvor en militær operation skal finde sted. Og da de Allieredes invasion af det tyskbesatte Europa var den absolut største militære landgangsinvasion i historien - både før og siden - er D-dag blevet synonym med den 6. juni.

Interesserede kan på European Bunker Day udforske de aflåste bunkere og studere den europæiske vestkysts historie.

- Vi synes, det er vigtigt at markere denne fælles europæiske historie. Der ville være et hul i rækken, hvis Danmark ikke var med. Vi har jo normalt rundvisninger og andre aktiviteter herude. Så hvorfor ikke holde det i den periode, hvor European Bunker Day bliver afviklet, spørger museumsinspektøren retorisk.

Forskellige steder byder på forskellige historier

Selvom der er langt til Normandiet, hvor de store slag blev udkæmpet, er historien også vigtig i Nordjylland.

- Man behøver ikke at være i Normandiet for at formidle denne historie, fordi det forsvarsanlæg, som blev besejret i Normandiet, var en del af denne lange Atlantvold. Så det var jo bare et enkelt sted, hvor det her angreb fandt sted, siger Chrestina Dahl.

Hele seks steder kan man komme på bunkerbesøg i dag. Alt efter hvilken lokalitet man befinder sig på, er det forskellige anekdoter og historier, der knytter sig til anlæggene.

Chrestina Dahl håber, at rundvisningerne giver nordjyderne en større forståelse.

- Jeg håber, det giver dem en større viden om Atlantvolden, og hvad tyskernes tilstedeværelse for befolkningen, i disse forskellige områder, har betydet.


Seneste nyt

fra Nordjylland