Albert og Josefine vil ikke skifte skole: Nordjysk kommune vil tvangsflytte skoleelever

Elever fra 7. klasse skal kunne tvinges til at skifte skole. Det foreslår skoleforvaltningen i Hjørring Kommune, fordi kommunen står overfor at skulle spare på skoleområdet.

Eleverne i 6.B på Bagterp Skolen i Hjørring har rykket kristendomsundervisningen ud på kirkegården. Flere børn fra klassen risikerer at blive tvangsflyttet til Muldbjerg Skolen til næste skoleår, hvis et forslag fra skoleforvaltningen bliver vedtaget. Et forslag, som børnene ikke finder rimeligt.

- Det er da virkelig træls, hvis man bliver rykket alene over på en anden skole, hvor man ikke kender nogen, siger Josefine Kjøller, der går i 6.B på Bagterpskolen.

quote Det er at behandle børnene som produktionsmidler. Det er rigtig Excel-logik.

Jes Bastholm, Skolebestyrelsesformand, Sydoestskolen

Skoleområdet i Hjørring Kommune skal spare 29 millioner kroner. Derfor foreslår forvaltningen, at det skal være muligt at tvinge elever fra 7. klasse til en anden skole i distriktet, hvis det kan betyde, at man samlet kan lave en klasse mindre. Det bliver kaldt optimering af klassekvotienter. Skolebestyrelsesformanden for Sydoestskolen, Jes Bastholm, der har undervisningssted på Bagterpskolen og Muldbjergskolen, er oprørt over det forslag.

- Det ryster mig, at man i skoleforvaltningen og i udvalget, der arbejder med det her område, overhovedet kunne overveje sådan noget her. Det er at behandle børnene som produktionsmidler. Det er rigtig Excel-logik, siger Jes Bastholm.

Udvalgsformand synes selv forslag er dårligt

Formanden for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget, Gry Bruun Nielsen (RV) er heller ikke begejstret for forslaget, der vil give en besparelse på en million kroner årligt. Alligevel tager hun det med til budgetforhandlingerne i byrådet.

- Jeg er også mor og jeg har børn i folkeskolen her i Hjørring Kommune. Jeg er også lærer, ansat på en skole i Hjørring Kommune, så jeg synes ikke nødvendigvis det er verdens bedste forslag. Men jeg forholder mig også til, at der her er en opgave, som vi er blevet stillet i BFU. Vi skal finde 2,5 procent i besparelser.

Andre børn flytter skole

På mindre skoler uden overbygning er børn vant til at de skal skifte skole i 7. klasse. Alligevel mener Jes Bastholm at tvangsflytning af enkelte elever fra klasser er helt uhørt.

- De steder for man skifter skole i Hjørring Kommune, da er det noget man har vist, da man startede på, at den her skole går kun til 6. klasse. Så er det hele klassen man flytter og man laver et brobygningsforløb til den nye skole, siger skolebestyrelsesformand Jes Bastholm.

Skolebestyrelsesformanden frygter at truslen tvangsflytninger vil få store konsekvenser for børnenes trivsel.

- Vi ser i samfundet at der er rigtig mange børn og unge, der har personlige problemer og er psykisk sårbare. Det her er da, at skubbe på den udvikling, siger Jes Bastholm.

Håber byrådet skrotter forslag

For at have noget at vælge imellem har Børne-, Fritids- og undervisningsudvalget taget flere besparelser med til budgetforhandlingerne end man behøver at gennemføre. Udvalgsformand Gry Bruun Nielsen (RV) håber derfor at forslaget om tvangsflytninger kan blive taget af bordet igen. Det gør børnene også, for de vil gerne blive sammen.

- Jeg har jo kendt mine klassekammerater siden vi gik i 0. klasse og vi har fået et godt fællesskab gennem årerne. Vi er rigtig tætte alle sammen, siger Josefine Kjøller.

Byrådet i Hjørring Kommune har budgetforhandlinger på onsdag i næste uge.


Seneste nyt

fra Nordjylland