Benhårdt arbejde på havnen: - Det skulle de prøve, dem ovre på Christiansborg

I en ny serie følger TV2 Nord livet på Hirtshals Havn.

Se ”Havnen” nederst i artiklen eller på TV2 Play.

Et norsk turistskib har brug for en kærlig hånd, og Carsten Jensen og hans kollegaer fra Vestkajens Maskinværksted er på sagen.

De er nogle af de mange mennesker, der har deres daglige gang på Hirtshals Havn.

Det norske turistskib er en af de større opgaver, og seks mand knokler for at gøre det klar til igen at sejle på Telemarkskanalen.

- Det er sjældent, der kommer så stor en opgave, siger skibsmontør Carsten Jensen og bemærker, at jobbet ikke er for folk med ”tændstik-arme”.

Det er nemlig hårdt fysisk arbejde, der tærer på kroppen.

- Man kan mærke det i ryggen, lænden og benene, når man kommer op i årene. Det skulle de prøve, dem ovre på Christiansborg. Men det vil de nok ikke, siger Carsten Jensen.

Leder efter ubudne gæster

Et andet sted på Hirtshals Havn er Steen Salomonsen og hans hund godt i gang med at tjekke lastbilerne, inden de kører ombord på det skib, de skal videre med.

Havnen

Steen er hundefører ved G4S, og hans job er at kontrollere alt gods, der skal ud fra færgehavnen.

Han er især opmærksom på, om der er ubudne gæster ombord på lastbilerne.

- Hovedsageligt er det illegale immigranter, der ikke skal med. Vi kontrollerer efter menneskelig fært, der kommer ud langs siden af presenningen. Det registrerer hunden lynhurtigt, siger Steen Salomonsen.

Havnen

Det koster dyrt for rederiet, hvis uvedkommende bliver opdaget ombord på færgen.

- En god dag for os er, når der ikke er sket noget. Så har vi udført vores opgave og sikret området optimalt, siger Steen Salomonsen, inden han stikker tommelfingeren i vejret og giver et ”go” til at chaufføren i den lastbil, han tjekker, må køre ombord.

- Ens andet hjem

Caroline Holm Jensen er tjener på MS Norröna, der sejler mellem Hirtshals, Færøerne og Island. 

Hun har arbejdet på skibet i halvandet år, og hun sejler fire uger ad gangen og holder en uge fri, før hun sejler afsted igen.

- Det bliver ligesom ens andet hjem. Jeg vil ikke bytte det for noget. Når man er hjemme, har man lyst til at tage ud igen, fordi det er så dejligt, siger hun, mens hun gør restauranten klar til nye gæster.

MS Norröna er landfast i fire timer i Hirtshals, før kursen atter sættes mod Færøerne. I de timer skal alle kabiner rengøres, og alt affald fra kahytter og køkken skal samles og køres væk.

Kristine Gaardsdal har været på MS Norröna i 8,5 år.
Kristine Gaardsdal har været på MS Norröna i 8,5 år.

I en af kabinerne er Kristine Gaardsdal godt i gang med at lægge nyt sengetøj på. Hun er housekeeper ombord og står blandt andet for at gøre kabinerne klar.

- Jeg kan godt lide det. Norröna er jo det færøske flagskib, siger hun med et smil.

Mød endnu flere af de mange mennesker, der har tilknytning til Hirtshals Havn i serien "Havnen" lige her:

Færgen gøres klar til afgang - Havnen (S1:E1)

Seneste nyt

fra Nordjylland