Seneste nyt:

Det gule guld giver glæde hos landmænd

De er smukke at se på, og så er de også særligt berigende for danske landmænd. De gule rapsmarker er i høj kurs.

Den gule farve symboliserer pragt, herlighed og rigdom, fordi den findes på det ædle metal guld. Og noget tyder på, at det lige netop er, hvad landmænd med gule marker føler i disse dage.

Jesper Laden er en af dem, der har særligt gult lys i øjnene i øjeblikket. Han er landmand i Lendum og ejer flere rapsmarker – fuld af guld.

- Det er jo fantastisk, det er en super afgrøde med et godt afkast, siger han.

Kæmpe prisboom

Priserne på rapsolie er steget det seneste år. Det er blandt andet sket som følge af en øget efterspørgsel til biobrændsel i biler, men krigen i Ukraine har også spillet en rolle.

Man skal altså i langt højere grad til lommerne, hvis man vil købe rapsolie. I juni 2021 kostede 100 kilo raps 350 kroner. I dag koster den samme mængde 650 kroner.

- Krigen har lagt de sidste 20 procent oven i prisen, siger Christian Søndergaard Christensen, der er Planteavlskonsulent ved LandboNord.

LandboNord forventer endnu flere rapsmarker til næste år.
LandboNord forventer endnu flere rapsmarker til næste år.

Har allerede solgt

Mange danske landmænd sælger deres raps inden høsten til en aftalt pris. Jesper Laden solgte sin høst i efteråret 2021 til en pris på 448 kroner for 100 kilo.

- Det er jo gamet ved at være landmand. Dengang kunne jeg se, jeg kunne lave en god bundlinje, siger han og fortsætter:

- Forudsætningerne har ændret sig lidt nu, men mit udgangspunkt er alligevel okay. 

Forventer endnu flere marker

De gode priser har sat skub i mængden de gule marker. 

I august sidste år begyndte landmændene nemlig at plante ekstra mange marker til med raps. Ifølge Christian Søndergaard Christensen er det en tendens som vil fortsætte.

- Jeg gætter på, at antallet af marker vil stige med 30.000 hektarer fra 2022-2023. Det vil betyde, at vi har omkring 220.000 hektarer med vinterraps i 2023.

Den glade landmand Jesper Laden er dog ikke ked af, at han ikke spåede en så god fremtid for raps. Han er ganske tilfreds med sit udbytte.

- Jeg ærgrer mig ikke over, at jeg ikke såede mere. Man skal i stedet være glad over de gode priser, man kan få, siger han.