Efter 25 år som kommunegartner: Johannes får sit eget træ

Foreningen for Bygning og Landskabskultur, FBL i Hjørring, har genoptaget en gammel tradition med at plante et træ for personer, der har gjort en ekstra indsats inden for bygnings- og landskabskulturen.

Den første til at modtage et træ - i denne omgang - er den tidligere gartner hos Hirtshals Kommune, Johannes Skov. Gennem sit 25-årige virke fik han mod mange odds skabt adskillige grønne områder, som man i dag kan glædes ved - lyder det blandt andet i begrundelsen for, hvorfor den 91-årige pensionist nu skal have sit eget træ.

- Det er jeg glad for og meget stolt af, og det er kommet helt bag på mig, det må jeg sige, siger Johannes Skov.

Ærestræer bliver plantet af Foreningen for Bygning og Landskabskultur for at hædre personer, foreninger, institutioner eller virksomheder, der har gjort en særlig indsats af bygnings- eller landskabskulturel karakter eller virket for godt bymiljø i bredere forstand.

Tanken er, at disse plantninger skal være til glæde både for dem, der påskønnes for deres indsats, og for alle andre, som får fornøjelsen af et smukkere og mere indbydende bymiljø.

Gammel tradition genoptaget

Det første ærestræ blev plantetet for 45 år siden, og tilfaldt redaktionssekretær ved Vendsyssel Tidende Niels Jørgen Tortzen, for hans mange artikler om netop bygning og landskabskultur, og blev dermed den første modtager fra Foreningen FBL i Hjørring. Niels Jørgen Tortzen valgte et kastanjetræ, og det står den dag i dag, ved Poulstruplund i byen Poulstrup.

Nu er traditionen så blevet genoptaget - og  der plantes hele to træer. 

Første træ  ved Emmersbæk Kirke for Johannes Skov, og tirsdag den 27. oktober plantes et træ på Nørre Torv i Hjørring for Else Christensen, tidligere indehaver af NC Bolighus i Jernbanegade, som i 15 år var med i FBL-Hjørrings bestyrelse, mange af årene som formand. Hun leverede de år en engageret indsats for bygningsarven til gavn og glæde for byen. 

19 nye træer

Det er meningen, at der skal plantes ærestræ hvert andet år, og tanken er, at ærestræerne skal være til glæde både for dem, der påskønnes for deres indsats, og for alle andre, som får fornøjelsen af et smukkere og mere indbydende bymiljø. 
 
Traditionen opstod i årene 1976-94, hvor nitten personer blev hædret med plantning af et træ. Efter den følgende lange årrække uden plantninger var flere af disse træers placering usikker for foreningens bestyrelse.

Det er der nu rådet bod på; men af de nitten træer eksisterer de tre desværre ikke længere, og et enkelt, som blev sat i en større plantning, kan ikke lokaliseres. 


Seneste nyt

fra Nordjylland