LIGE NU:

Efter ti år: Nu falder dommen i sag om Løkken Sparekasse

I 2009 krakkede Løkken Sparekasse med en milliardregning til følge. I dag falder der dom over den tidligere ledelse.

I dag klokken 10 ventes der at falde dom i erstatningssagen mod ledelsen i Løkken Sparekasse.

Det er den tidligere direktør Poul Blicher Johnsen, bestyrelsesformand Poul Sørensen og næstformand Leo Christoffersen, der sammen med revisionen er stævnet af Finansiel Stabilitet.

Finansiel Stabilitet mener, at Sparekassen blev drevet så udueligt, at direktøren, formandskabet og sparekassens revision er ansvarlige for et tab på 275 millioner kroner.

Fra lokale kunder til ejendomsspekulanter

Kristian Andersen er tidligere formand for en forening af garanter, der mistede penge ved Løkken Sparekasses krak. Foreningens 1.326 medlemmer mistede tilsammen 114 millioner kroner, og Kristian Andersen mistede selv 289.000 kroner.

Han har fulgt med i sagen og har været til næsten alle retsdage. Men selvom han har været med på sidelinjen fra start, tør han ikke gætte på, hvad sagen ender med.

- Jeg kender sagen som min egen bukselomme, men jeg tør ikke byde på, hvad dommen bliver i morgen. Jeg håber selvfølgelig, de bliver dømt, men jeg ved det simpelthen ikke, siger Kristian Andersen.

Sagen tog sin begyndelse i slutningen af 00'erne. Fra 2005 til 2008 voksede sparekassens udlån fra 686 millioner kroner til 1.475 millioner kroner. Sparekassen ændrede strategi og lånte penge til udenbys ejendomsspekulanter i stedet for lokale kunder. Da mange spekulanter gik konkurs i forbindelse med finanskrisen, mistede banken flere hundrede millioner kroner.

I alt endte tabet fra den krakkede Løkken Sparekasse på knap en milliard kroner.

I en advokatundersøgelse bestilt af Finansiel Stabilitet hed det, at sammenbruddet i Løkken Sparekasse blandt andet skyldes en høj risikoprofil og mangelfuld kreditstyring.

Enten skal vi fejre, eller også skal vi have gravøl

Selvom Kristian Andersen mistede mange penge ved sparekassens konkurs, er det ikke det, der fylder mest hos ham.

- Det er vores penge, de har spillet hazard med, ikke matadorpenge eller bare deres egne. Det er os, som har stolet på ledelsen, der har lidt tabet. Og det skal de stå til ansvar for, siger han. 

Sagen har lige siden krakket fyldt ekstremt meget for Kristian Andersen. Han har tænkt sig at være med ved domsafsigelsen fredag for at få ro i sindet.

- Jeg har brugt efterhånden snart ti år af mit liv på Løkken Sparekasses kollaps. Jeg har så mange følelser fanget i det her, så af hensyn til fred i resten af mit liv, bliver jeg nødt til at se denne sag til ende, siger Kristian Andersen.

- Og så har jeg bestilt bord på en restaurant i Aarhus i morgen aften til min kone og jeg. Hvis de bliver dømt, skal vi fejre det, og hvis de bliver frikendt, skal vi have gravøl.

Tidligere garanter, der tabte deres penge i Løkken Sparekasse, revser den tidligere bestyrelse og direktør i en bog om krakket. Bogen blev udgivet i 2018.