Foto: Daniel Mikkelsen

EUC Nord slår dørene op igen - men kun for afgangselever

I sidste uge var det de mindste børn, der igen kunne møde i skole. I denne uge er det så de ældste. Landets ungdomsuddannelser åbner op for afgangselever, så de kan færdiggøre deres uddannelse.

Normalt er der cirka 30 elever i hver klasse, men nu er samme antal fordelt på tre klasselokaler på EUC Nord. Eleverne skal sidde med afstand til hinanden, og de må ikke have gruppearbejde eller lignende, hvor afstanden ikke kan overholdes.

- Det er lidt mærkeligt. Der er mange nye regler, vi skal forholde os til, og vi skal sidde lidt langt fra hinanden, siger Oscar Ræbild Kjul, der er elev i 3.X på HTX EUC Nord.

Oscar og klassekammeraterne er mødt på skolen for første gang i flere uger. Siden 16. marts har eleverne haft virtuel undervisning, og skolen har været lukket fuldstændig ned.

Men fra i dag, mandag den 20. april, er EUC Nord i Hjørring og Frederikshavn igen åbnet op. Dog kun for de elever, der afslutter deres uddannelse til sommer. Alle andre skal stadig blive hjemme og modtage undervisning virtuelt.

Føles lidt forkert

For Oscar Ræbild Kjul er det en ambivalent følelse at vende tilbage til klasselokalet i en coronatid for at færdiggøre HTX-uddannelsen:

- Det føles lidt forkert at sidde her på en måde, for vi kan jo udsætte andre for smitte, men jeg forstår også, at det er en god idé, fordi vi skal op til eksamen her til sommer, siger Oscar Ræbild Kjul.

Han er ikke den eneste, der har haft betænkeligheder ved at møde i skole igen. Rektor Karsten Asmussen fortæller, at flere elever har udtrykt bekymring og haft spørgsmål til forholdsreglerne:

- Eleverne er glade for at se hinanden, og så er det lidt forskelligt, om de er utrygge ved smitterisiko og så videre. Det er klart, at der skal de lige herind og se de forholdsregler, vi har taget, for at se at det er okay, siger han.

Skolen har taget stole ud af alle klasser, så der er afstand mellem eleverne, og håndvask er påkrævet, hver eneste gang eleverne går ud og ind af klasselokalerne.

Går glip af studenterkørsel og -fester

Udover større hygiejnekrav, så bliver dimissionen også væsentligt anderledes end normalt for afgangseleverne på EUC Nord. De skal til eksamen, men de har færre eksamener end ellers. Derudover er gallafest, studenterkørsel og studenterfester aflyst.

- Det er fint, at vi kommer til nogen eksamener og får den samme oplevelse i en mindre grad og får mulighed for at få huen på. Det er uden studenterkørsel og fester, så det er selvfølgelig meget mærkeligt, men vi håber, at vi kan få det senere hen, siger Isabella Clara Bech Palsson, der går i 3.X på EUC Nord i Hjørring.

Det er klassekammeraten Oscar Ræbild Kjul enig i. Han håber, at huen kan fejres på et andet tidspunkt:

- Selvom det bliver anderledes, så tror jeg, det bliver godt nok alligevel, og jeg tror, vi finder tid til at fejre det på et andet tidspunkt, selvom det ikke bliver lige før sommerferien, siger han.