Førtidspension tynger kommunal økonomi for millioner
I Hjørring Kommune har de svært ved at få puslespillet til at gå op.
Byrådet skal hvert år finde adskillige millioner ekstra på budgettet for at betale for borgere på førtidspension.
- Jeg synes, det er rigtig uheldigt, at man i Danmark har sådan en ubalance, fortæller Per Møller (C), der er 1. Viceborgmester i Hjørring kommune og formand for konservatives arbejdsmarkeds-, erhvervs- og uddannelsesudvalget.
En reform af førtidspensionen betyder nu, at kommuner bliver kompenseret for udgifter til førtidspensioner efter en model, som tager udgangspunkt i befolkningstallet og ikke antallet af førtidspensionister.
- Den skævvridning er rigtig dyr for kommunerne, og det betyder at en lang række kommuner ikke kan tilbyde den samme nære borgervelfærd, understreger Per Møller.
Tal fra 2021 viser, at 8 ud af 100 borgere i den arbejdsdygtige alder i Hjørring Kommune er på førtidspension.
Det giver en merudgift i forhold til landsgennemsnittet på 128 millioner kroner om året.
Til sammenligning er kun hver tredje ud af 100 borgere i Københavns Kommune på førtidspension. Det giver en mindreudgift på 1,714 milliarder om året.
Delte meninger
I Aalborg blev der tirsdag afholdt et særligt vælgermøde for førtidspensionister, hvor flere af de politiske paneldeltagerne også anerkendte, at den nuværende førtidspensionsordning rammer skævt.
Herunder Bjarne Laustsen (S) og Jacob Axel Nielsen (C).
- Det er en af de største konflikter, der er, som splitter folketingsgrupperne. Da det er den kommunale udligning, der lukker dem, pointerer Jakob Axel Nielsen.
- Det er klart, at hvis man har en befolkningssammensætning, hvor der er en overvægt af folk, som er på førtidspension, så er det et kæmpemæssigt problem, som skal løses gennem de udligningsordninger, som vi laver med staten, mener Bjarne Laustsen.
Løsningen er dog meget enkel ifølge udvalgsformanden. Førtidspensionsreformen skal rulles tilbage.
- Vi skal have førtidspensionen tilbage til staten akkurat, som vi kender det fra folkepensionen, forklarer Per Møller.
Også fra folketingskandidaterne er der umiddelbar opbakning, dog er der ikke enighed.
- kommunerne har selv sagt, at de gerne vil have alt fra vugge til grav, derfor bliver det også, for mig at se, kommunerne, som skal tildele det her, når det er deres borgere, som skal have førtidspensionen, understreger Bjarne Laustsen.
- Jeg synes, at det ville være godt at få tilbageført den her gruppe borgere til staten, fordi det har været kunstigt, at de er kommet ind under kommunerne. Det kommer vi til at skændes lige så meget om, som vi gør, når vi snakker kommunal udligning, små griner Jakob Axel Nielsen.
En tilbage rulning af reformen vil gavne velfærden i Hjørring Kommune ifølge Per Møller.
- Hvis man begynder at kigge på et aktuelt område under valgkampen som for eksempel plejeområdet, så kan man hyre mange social- og sundhedsassistenter for de penge, konstaterer Per Møller.