Forslag om ophævelse af bopælspligten i Hirtshals

Der skal lyde et farvel til bopælspligten i Hirtshals. Sådan lyder et forslag fra Hjørring Kommune.

Kim Roden er ejendomsmægler i Hirtshals på 31. år. Han beskriver sig selv lidt som en lokalpatriot, og netop derfor ser han gerne, at bopælspligten bliver ophævet i byen.

- Det kan have mange positive effekter, så jeg ser ingen negative ting, ved at fjerne bopælspligten, siger Kim Roden.

Bliver bopælspligten ophævet, kan huset, Kim Roden i øjeblikket er ved at fremvise, nemlig blive brugt som fritidsbolig.

- Huset vil henvende sig til flere købere, for størrelses- og beliggenhedsmæssigt vil det være et godt alternativ til et sommerhus, siger Kim Roden.

Forslag fra kommunen

Idéen med at ophæve bopælspligten i Hirtshals kommer direkte fra politikerne selv. De ønsker med forslaget at gøre det mere attraktivt at købe hus i byen.

- Man kunne jo håbe, at der var nogen, der købte de her boliger og så satte dem lidt i stand, siger næstformand i teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, Michael Engbjerg (V).

Ifølge kommunens egne tal er der pr. 1. april 2022 cirka 82 boliger i lokalplanområdet, der har stået ubeboede i minimum tre måneder, og heraf har 25 af boligerne stået ubeboet i mere end tre år.

- De boliger bliver nok ikke vedligeholdt, så godt som man kunne ønske sig, siger Michael Engbjerg.

Kommunen håber, forslaget kan lokke flere til Hirtshals.
Kommunen håber, forslaget kan lokke flere til Hirtshals.

Bopælspligten afhjælper spøgelsesbyer

Bopælspligten er blandt andet til for at undgå de såkaldte spøgelsesbyer – altså byer uden mennesker.

Hvorfor tror du ikke, at det er en risiko i Hirtshals?

- Vi er så aktive, og der er så mange ildsjæle. Vi har desuden et erhvervs- og handelsliv, der er godt og velfunderet, siger ejendomsmægler Kim Roden.

- Jeg tror ikke, vi vil få en spøgelsesby ud af forslaget. Det kan nærmere være, at vi ser noget mere lys i vinduerne på nogle andre tider af året end bare lige i sommerperioden, siger næstformand i teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, Michael Engbjerg (V).

VIDEO: Hør om fordele og ulemper ved at fjerne bopælspligten fra ekspert i boligøkonomi ved Bolius, Jørgen Munksgaard Rasmussen.


Seneste nyt

fra Nordjylland