LIGE NU:

Friplejehjem er uønsket - men certificering giver blod på tanden

Tornby Friplejehjem kæmper videre selvom byrådet har afvist at gøre plads til dem.

Tornby Friplejehjem findes kun på papiret - og det er endda så meget sagt. Friplejehjemmet er uønsket af et smalt flertal i byrådet i Hjørring Kommune som på et ekstraordinært møde i starten af september sidste år, nedstemte det forslag til et kommuneplanstillæg, der skulle bane vej for friplejehjemmet.

Ikke desto mindre kæmper friplejehjemmets støtteforening, som tæller 337 medlemmer, videre med planerne om at gøre et nyt plejehjem til virkelighed. Byrådets afgørelse er anket til Planankenævnet og i februar er det også lykkedes for fonden og støtteforeningen at opnå den lovbestemte certificering fra Sundhedsstyrelsen ligesom man er blevet tildelt den ønskede kvote på 24 boliger af Bygge- og Boligstyrelsen.

- Nu vejrer vi selvfølgelig sejr for vores projekt, fordi certificeringen fra Sundhedsstyrelsen betyder Statens godkendelse af blandt andet ledelsen og friplejehjemmets bemandingsplan og plejetilbud, og fordi Boligministeriet i december har tildelt os en stående kvote på de planlagte 24 friplejeboliger, når Tornby Friplejehjem bygges, udtaler Oscar Djurhuus og Ole Rimmen, der er formand for henholdsvis fonden og støtteforeningen bag Tornby Friplejehjem.

Håber at vinde ankesag

Skulle planankenævnet afgøre sagen om Tornby Friplejehjem til friplejehjemmets fordel, bliver sagen sendt tilbage til Hjørring Kommune, som skal behandle den igen og Ole Rimmen og Oscar Djurhuus vurderer, efter samråd med friplejehjemmets rådgivere, at der er gode chancer for, at Planankenævnet underkender Hjørring Kommunes beslutning.

En ny behandling i Hjørring Kommune er dog ikke ensbetydende med et nyt udfald og holder alle 31 medlemmer af byrådet fast i deres nuværende holdning, kan spaden fortsat ikke sættes i jorden.

Derfor erklærer bagmændene bag Tornby Friplejehjem da også, at de er klar til at vente helt til 2022 når et nyt byråd tiltræder ovenpå kommunalvalget i november 2021.

- Der er behov for et nyt plejehjem i Tornby, når Havbakken er væk. Der er nok også behov for plejehjem i andre lokalbyer som Tversted, Bindslev og andre mindre samfund i Tornbys størrelse. Det er vigtigt for vores voksende antal ældre fortsat at have mulighed for at bibeholde en tæt kontakt til familien, til netværket og ikke mindst til nærmiljøet, udtaler Oscar Djurhuus i pressemeddelelsen.