Frygtede det værste: Nu er særlig kunstsamling reddet

Kunstbygningen i Vrå stod til at miste store dele af sit tilskud, men blev reddet i sidste øjeblik.

Det er til at forstå, hvis man i Vrå trækker lidt på smilebåndene i disse dage. 

Kunstbygningen i Vrå er nemlig blevet reddet, efter det stod til at miste store dele af det tilskud, som man får af Hjørring Kommune. Det ville ende med en lukning i så fald, fortalte et medlem af bestyrelsen til TV2 Nord tidligere.

Faktisk var det hele 63 procent af driftstilskuddet, som var ved at forsvinde, inden budgettet landede i Hjørring Kommune i sidste uge. Her blev Kunstbygningen sikret sit driftstilskud, og det vækker jubel i Vrå.

- Vi er ovenud lettede og glade for at kunne se ind i en meget lysere fremtid igen. Vi skylder Hjørring Kommunes byråd stor tak for at have lyttet til os. Der skal også lyde en stor tak til alle de borgere, der har vist deres interesse for at bevare Kunstbygningen i Vrå - Engelundsamlingen, fortæller Signe Højmark, der er leder af Kunstbygningen, i en pressemeddelelse. 

Ikke penge til ansatte

Det var allerede i budgetforliget i 2022, at den voldsomme besparelse indgik, hvor man trappevis ville få færre penge i tilskud. 

Med den besparelse, der stod til at komme, var der kun økonomi til bygningens omkostninger, mens der ikke ville være penge til ansatte, hvilket i praksis ville betyde lukning, skriver Kunstbygningen i pressemeddelelsen.


Det er gennem dialog med byrådet i Hjørring og et borgermøde, hvor der var stor opbakning, at Kunstbygningen viste sin eksistensberetigelse, mener man hos Kunstbygningen. 

Kunstbygningen huser landets største samling af maleren Svend Engelunds værker.

Den kendte kunstner malede igennem sin 70 år lange karriere især landskaber fra Vendsyssel. Landskabsmalerier, der ifølge kunstkendere understreger Svend Engelunds position som en af sin tids førende tolkere af landskabet.

- Det, man sparer væk, er sit eget DNA. For mig at se vil man afmontere sit eget DNA og det, synes jeg, vil være en meget alvorlig fejl, lød det fra Signe Højmark, inden budgettet landede.


Seneste nyt

fra Nordjylland