Højskole tvangslukket: Elever har bestilt flybilletter og opsagt lejligheder
Foto: Christian Aagaard Henriksen
De kommende dage skal forstanderne på højskolerne finde en løsning til de elever, der nu må vente med at komme på højskole til coronarestriktionerne løftes.
105 elever har gjort klar til et højskoleophold på Vrå Højskole. Nogle har sagt lejligheden derhjemme op eller lejet den ud, mens de er væk. Og udenlandske elever har booket flybilletter, så de er fremme i Danmark inden den 10. januar, hvor de skulle være startet på højskolen.
Men starten på højskoleopholdet er nu udskudt til 18. januar. For med forlængelsen af de gældende coronarestriktioner frem til og med 17. januar er højskolerne tvangslukkede.
- Det er dødfrustrerende, og vi er kede af det. Selvfølgelig bakker vi 100 procent op om regeringens beslutning, for det er det rigtige at gøre, når smitten går den forkerte vej. Men når det er sagt, så er det virkelig kedeligt og frustrerende, siger forstander Pia Schnoor.
Logistisk puslespil
Sent i går aftes blev det afklaret, hvordan det forholder sig for de danske højskoler. Og det kommer til at koste adskillige ekstra arbejdstimer, fordi der nu er meget logistik, der skal ændres og gå op. Eksempelvis har 11 japanske elever købt flybillet til Danmark. Hvis de ankommer planmæssigt, står de ved Vrå Højskole den 9. januar.
- Jeg ved ikke, om vi kan ombooke deres fly. Vi er meget usikre på, hvad der skal ske. Vi kommer i de kommende dage til at arbejde i døgndrift for at få det fulde overblik, siger Pia Schnoor.
Hun er også bekymret for de elever, der har opsagt deres lejligheder for at starte på højskolen.
- Der bliver også en kæmpe arbejde i at fastholde eleverne, siger hun.
Telefonen ringer konstant
Også på Aalborg Sportshøjskole kommer forlængelsen af coronarestriktionerne til at betyde et ekstra travlhed for medarbejderne.
- Vi er heldige, at vi først skal åbne den 10. januar. Nogle skulle have åbnet allerede på søndag. Så vi har længere tid, men hvis det er sådan, det skal være, så er det sådan, det er. Vi har stået i situationen før. Vi er alle i samme båd, der er intet at gøre ved det. Vi håber på at kunne åbne den 17. januar, og at det ikke bliver forlænget. Indtil da er det svært at sige, om vi kan gennemføre virtuel undervisning, for størstedelen af vores elever er helt nye, siger Erik Sidenius, der er forstander på Aalborg Sportshøjskole.
Siden meldingen i går aftes kom, har telefonen ikke stået stille hos ham på hjemmekontoret, hvor han den kommende tid skal arbejde.
Forstanderparrets sidste semester
Forårssemesteret på Vrå Højskole varer 22 uger, og med mindre coronarestriktionerne bliver forlænget endnu en gang, er det altså blot en uge, kursisterne går glip af.
- Det overlever vi, men det er ærgerligt. Også fordi det er vores sidste semester som forstanderpar. Vi går på pension i foråret, siger Pia Schnoor, der sammen med sin mand har stået i spidsen for højskolen siden 2007.