Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunen skal spare - Nikolaj frygter det ændrer hans liv

Hjørring Kommune skal spare 60 millioner, og derfor foreslås det at lukke tre ud af fire væresteder inden for socialpsykiatrien.

- Jeg er bange for, at jeg bliver indlagt på Brønderslev Psykiatriske Skadestue, hvis de lukker det her (værestedet, red.) Det ville være forfærdeligt - det er altså ikke et rart sted at være. Det her værested er hele mit liv. 

Sådan lyder det fra Nikolaj Møller Pedersen, som lider af skizofreni og derfor er fast bruger af værestedet Huset i Overgade i Hjørring. 

Han og andre psykiske sårbare borgere er nervøse for kommunens sparekatalog for de kommende budgetforhandlinger, hvor et af udvalgets forslag er at lukke tre af de fire væresteder, der er i kommunen. Foruden Hjørring er det Hirtshals, Sindal og Vrå.

- Jeg nyder at komme der og har min daglige gang der. Det ville ændre mit liv drastisk på en negativ måde, siger Nikolaj Møller Pedersen. 

Hverdagen på værestedet

Hver eneste dag bruger Nikolaj Møller Pedersen værestedet Huset i Overgade. Her kommer han primært for samværet med de andre sindslidende. De sludrer, drikker kaffe, spiller pool, laver mad og deler stort og småt.

- Jeg er der hver dag fra ni til 15, og så er min dag ligesom reddet. Bagefter kan jeg gå hjem og se fjernsyn og være mig selv med ro i sjælen, lyder det fra værestedsbrugeren. 

Det er på Huset i Overgade, at Nikolaj Møller Pedersen har stiftet de fleste af sine bekendtskaber, ligesom han også har fundet sin kæreste på værestedet. 

- Det er guld værd for mig den dag i dag, og jeg begynder næsten at græde ved tanken om, at det vi har der, det skulle stoppe, siger han. 

Forstår bekymringen

Udvalgsformand Claus Mørkbak (V) har været rundt på værestederne i kommunen, og han kan godt forstå brugernes bekymring. 

- Jeg forstår absolut, at de er nervøse. De væresteder er jo livskvalitet for borgerne. Hvis det er det håndtag her, vi griber i, så tror jeg vi, skyder os selv i foden. Så skal borgerne jo i et andet tilbud, som bare er dyrere. Men vi er jo desværre nødt til at se, hvad vi kan gøre, når vi får opgaven at spare på de forskellige poster, siger han. 

Claus Mørkbak forklarer forslaget med, at udvalget skal finde besparelser for 2,5 procent af budgettet, hvilket betyder, at der skal spares for 34 millioner. Han understreger dog også, at  de reelle besparelser kan ende med at blive markant mindre.  

- Det er ikke et mål i sig selv at lukke de her væresteder. Vi ved, de er vigtige. Men vi har en budgetproces, hvor vi skal reducere vores samlede budget med 60 millioner på tværs af hele det kommunale system. I det udvalg er der lange lister med ting, man kan skære ned på. Det betyder ikke, at vi har interesse i det, lyder det. 

Hvad er et værested?

Et værested er et opholdssted hvor man kan komme forbi og mødes med ligesindede. Det kan være til fællesaktiviteter og diverse arrangementer, hvor fokus er på socialt samvær og personlig udvikling. 

Huset i Overgade er et aktivitets- og samværstilbud, et fristed der lægger stor vægt på brugerindflydelse. De brugere der ønsker det inddrages i flest mulige beslutninger og aktiviteter i og omkring Huset.

Her kan de psykisk sårbare borgerne hente støtte og hjælp til at udvikle og forstærke personlige ressourcer, så de får mulighed for at mestre din tilværelse på nye måder. Huset i Overgade skriver følgende på deres hjemmeside: 

"Huset rummer kontorer og arbejdsrum for både personale og brugere, spille- og legerum samt caféen, hvor der er mulighed for at komme og opholde sig som cafégæst og købe eller lave et billigt måltid mad.

Du har også tilbuddet om, at deltage i vores forskellige planlagte aktiviteter og arrangementer om eftermiddagen og aftenen. Vi arrangerer f.eks. fællesspisning, spiller spil og holder hyggeaftener. Vi tager også på museum eller går i biografen. Du er selvfølgelig meget velkommen til at komme med forslag eller selv planlægge aktiviteter og arrangementer.

På værestedet inddrages man i beslutninger og praktiske opgaver efter lyst og evne. Huset tilbyder at være det væksthus, hvorfra du i dit eget tempo og ud fra dine individuelle personlige kompetencer kan få hjælp til at forbedre din livssituation.

Derudover tilbyder Huset også vores brugere motion, da vi indgår i et samarbejde med idrætsforeningen IFS-Hjørring. IFS-Hjørring er en idrætsforening drevet af og for mennesker med sindslidelser og psykisk sårbarhed. Aktiviteterne spænder vidt lige fra det stillesiddende til mere fysisk betonede aktiviteter."

Kilde: hjorring.dk 

185 sindslidende borgere

I foreslaget om at lukke de tre væresteder, står der, at kommunen kan iværksætte eller give tilskud til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. På det socialpsykiatriske område udgøres det tilbud af fire væresteder i henholdsvis Vrå, Hirtshals, Sindal og Hjørring.

Målgruppen er voksne borgere med psykiske lidelser, og der er ansat 14 medarbejdere i de fire tilbud.

I samme dagsorden estimeres det, at der er 25 borgere tilknyttet værestedet i Sindal, 35 tilknyttet Bøjen i Hirtshals og 45 borgere tilknyttet Stokrosen i Vrå, mens 80 kommer i Huset i Overgade i Hjørring. Det er i alt 185 sindslidende borgere.

- Der er ikke ret meget, der taler for, at vi skal lukke det tilbud, siger Claus Mørkbak og fortsætter: 

- Der er nærmere noget, der taler i mod. Vi gør deres liv dårligere, samtidig med at vi kommer til at bruge flere penge. Men når vi samlet skal finde så store besparrelser i byrådet om året på driften, så er vi også nødt til at undersøge, hvor der er penge at spare, lyder det.

Værestederne er forebyggende

Det foreslås kun at bevare værestedet i Hjørring by. Besparelsen udgøres på den måde af driftsbudgetterne for de tre nedlagte væresteder samt lønudgifter, her foreslås det til gengæld at lægge flere krafter ind, da man er opmærksom på vigtigheden af værestederne: 

- De er i karakteren af forebyggende, for at borgeren ikke kommer over i en situation, som vi kunne komme til at tage hånd om senere, siger Claus Mørkbak. 

Men det er usikkert, hvor mange flere borgere, der vil komme i Huset i Overgade i Hjørring, hvis de øvrige væresteder lukkes. Spørger du Nikolaj Møller Pedersen, er det usandsynligt at mange rykker med: 

- Jeg tror ikke, at personerne i de små væresteder vil komme herind og bruge tilbuddet. Mange af os er jo vanemennesker. Vi har brug for struktur, og jeg synes, det er synd, at det er her, de overvejer at spare penge, lyder det.  

Nikolaj Møller Pedersen er bange for, at en lukning af værestederne ville kræve flere indlæggelser for de psykisk syge: 

- På værestederne er der fantastisk samvær, vi støtter hinanden, bakker hinanden op og bekymrer os for hinanden, som ingen fagperson kan. Det er et helt forkert og farligt sted at spare penge, siger han.

Den endelige beslutning om besparelser i kommunen bliver truffet i løbet af oktober.  

TV2 Nord besøgte Nikolaj Møller Pedersen på værestedet i 2013. Se indslaget her: 


Foto: Anne Christensen, TV2 Nord

Prisen slår rekord - det bliver endnu dyrere end det var under energikrisen.

Torsdag når elprisen højere op end den var under energikrisen i 2022.

Prisen peaker mellem klokken 17.00 og 18.00, hvor prisen kommer til at ramme 6,98 øre/kWh - og det er uden afgift og moms. Når det lægges oven i bliver prisen omtrent 10 kroner mer kWh.

Så meget koster det

  • En omgang tørring i tumbleren: Cirka 46,53 kroner for en gennemsnitlig tumbler.

  • En times brug af ovnen: Cirka 25,85 kroner for en gennemsnitlig ovn.

  • En vask i en ikke alt for gammel vaskemaskine: Cirka 7,2 kroner.

  • En opvask i opvaskemaskinen: Cirka 9,8 kroner

Priserne i beregningen her er med afgift og moms, og kommer fra selskabet N1. Prisen bliver 10,34 når det er dyrest.

- Lige nu er der næsten ingen vind over Europa, samtidig er det både mørkt og koldt, og vi bruger derfor meget energi. Det er dog også vigtigt at sige, at vi ikke er samme sted som under energikrisen, det er en uheldig kombination af lav produktion af vedvarende energi og høj efterspørgsel i kortere perioder, som rammer os i disse dage, siger Mads Brøgger, der er direktør for Norlys’ energiforretning.

Ifølge Norlys har elprisen i snit været mindre end 50 øre per kWh, men siden august er den pris steget.

Prisen ser dog ud til at falde igen samtidig med, at der meldes om mildere temperaturer i vejret.

- Men får vi pludselig 14 dage i stræk med hård kulde, og der skal trækkes på de europæiske gaslagre, som ovenikøbet er mindre fyldte i år sammenlignet med sidste år, kan det selvfølgelig ændre sig, men som tingene ser ud nu, ser priserne ud til at falde de kommende uger, siger Mads Brøgger.


En ny købmand tror på projektet, og byen glæder sig over nu at have nok penge, til at redde købmanden.

Købmandsbutikken i Ravnkilde er reddet. Det er lykkes en lokal støttegruppe at samle over 800.000 kroner ind - og dermed har de nu sikret, at byens købmandsbutik kan genåbne.

- Det var en kæmpe, kæmpe, kæmpe god nyhed, lyder det begejstret fra Kirsten Baisgaard, der er formand for forsamlingshuset i Ravnkilde.

I slutningen af september måtte den daværende ejer opgive at drive købmandsbutikken.

Lige siden har borgergruppen Købmandsgruppen forsøgt at samle penge nok ind til, at de kunne genåbne købmandsbutikken.

Tror på butikkens overlevelse

Onsdag aften var der samlet 830.000 kroner, og dermed nok til, at butikken kan genopstå.

- Jamen, det er jo helt vildt. Det bliver hårdt, men også virkelig lærerigt og sjovt, er jeg sikker på, siger Lisa Norman, der er den kommende købmand i Ravnkilde.

Købmandsgruppen håber, at borgerne i byen er klar til at støtte butikken, når den åbner.

- Jeg håber og tror jo, at det er gået op for os alle sammen, at det ikke er nogen selvfølge, at vi har en købmand i byen, lyder det fra Kirsten Baisgaard.

Den kommende købmand er heller ikke i tvivl om, at butikken nok skal klare sig.

- Vi har lavet nogle analyser og fået Dagrofas hjælp til at lave nogle analyser omkring, om den her kan køre rundt i byen. Og det kan den. Så det er jeg slet ikke bekymret for, siger Lisa Norman.

”Købmandsgruppen” håber, at købmandsbutikken bliver klar til at genåbne til maj.


Overtog sin første frisørsalon som 24-årig: Nu har han overtaget sin tredje

Anders Blaabjerg på 25 år er indehaver af tre frisørsaloner i Jylland. Han overtog den første, da han stadig var elev. Det skulle medarbejderne lige vænne sig til.

Det tog et par søvnløse nætter, før Anders Blaabjerg blev overtalt til at skifte sit erhverv til frisør.

I en alder af 20 år kunne den unge mand skrive salgsassistent på CV'et med et job i Føtex. Der gik ikke lang tid, før flere af frisørerne i Thisted var efter den nyuddannede.

- Da Kristian Berthelsen (tidl. ejer af ZoombyZoom Thisted) tog fat i mig, var han den anden frisør. Så måtte jeg forsigtigt lukke den ene dør for at åbne døren som frisør, fortæller Anders Blaabjerg, der til daglig er chef for tre ZoombyZoom-saloner i Jylland.

Døren til frisørverdenen blev åbnet - og der gik ikke lang tid, før flere muligheder stod på dørtrinet.

- Det har altid været lidt en joke, at den skulle være min en dag. Og så kom muligheden, fortæller den 25-årige indehaver.

Anders Blaabjerg var ikke færdiguddannet, da han pludselig gik fra at være elev til chef på en juleferie. Det var et skifte, som både han og hans medarbejdere skulle finde sig til ro med.

- I starten skulle man lige vænne sig til det at have en chef, der er 25 år, når man selv er over, fortæller Maja Ravn Madsen, der har arbejdet som frisør i ZoombyZoom i Thisted i seks år.

Foto: Josephine Hartvig / TV MIDTVEST

Det var et 'match made in heaven', at Anders Blaabjerg valgte at gå frisørens vej. Derfor betyder det ikke så meget, at arbejdstimerne fylder det meste af dagen.

- Jeg har et drive uden lige. Så jeg ved ikke, hvem der stjæler mit ur, når klokken pludselig er 11 om aftenen, og jeg startede klokken otte om morgenen, fortæller den unge iværksætter med et smil.

Kunderne undrede sig heller ikke, da Anders Blaabjerg pludselig var chef.

- Han er stadig bare Anders. Jeg tror, det ligger naturligt til ham, for det var den mulighed, der bød sig, fortæller Hanne Fårup Rasmussen, der til daglig er fagligkonsulent i FOA og har haft Anders Blaabjerg som frisør, siden han startede som elev i forretningen i 2020.

Selvom den unge chef kun er 25 år, så generer alderen ham ikke spor.

- Jeg er lidt en gammel mand i en ung krop. Det tror jeg også, de andre vil sige her, griner Anders Blaabjerg.

Frisørsalonen i Fredericia er den sidst tilkomne i den begyndende perlerække, som Anders Blaabjerg har startet. Han overtog forretningen tilbage i maj, hvor det kun var få måneder siden, at han havde fået ansvaret for frisørsalonen i Aalborg. Derfor klapper den unge mand hesten og holder sig til sine tre nuværende forretninger.

- Aldrig sig aldrig selvfølgelig. Men der har været fart på det sidste stykke tid, så for nu er der ikke flere ting i støbeskeen, fortæller Anders Blaabjerg, mens han ordner håret på Hanne Fårup Rasmussen.


Lige ved og næsten: Aalborg snupper sejren til sidst

Alt blev afgjort i kampens døende minutter, da Aalborg Håndbold onsdag besejrede TMS Ringsted med 35-32.

Nogle hurtige og hasarderede beslutninger resulterede i, at gæsterne fra TMS Ringsted fik bragt sig hurtigt i front. 

Aalborg-spillerne fik dog hurtigt indhentet dem igen, og efterfølgende bragt sig foran. 

Men flere uskarpe afleveringer og dårlige beslutninger fik gæsterne i hælene af hjemmeholdet igen.

Selvom hjemmeholdet førte med tre mål ved pausen, så fik gæsterne hurtigt spillet sig tilbage og indhentede igen aalborgenserne. 

Generelt var det et uskarp Aalborg håndbold-hold, der var mødt op onsdag aften. Heldigvis for hjemmeholdet tog målmand Niklas Landin en for holdet, og stod for flere redninger, der holdt aalborgenserne i front.

Men gæsterne holdt ved, og med 10

Minutter igen, var stillingen 29-29.

Kampens sidste minutter blev spændende. Mens Aalborg Håndbold fortsatte med at lave fejl, formåede gæsterne at presse på, og hele tiden være blot et mål efter. 

Til sidst lykkedes det dog Aalborg håndbold at hive sejren hjem. 

Med onsdagens kneben sejr, lykkedes det Aalborg Håndbold at hive den niende sejr i streg i hus. 


Kan ikke få fat på lægen - udskældt lægehus er igen i problemer

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

Problemet skulle være løst nu. Men lægehuset ønsker ikke at stille op til interview.

- Sådan kan man ikke behandle folk. Det er et helt område, lyder det fra en frustreret Kim Kronborg fra Fjerritselv.

Flere nordjyder sim Kim har i løbet af ugen oplevet problemer, når de har forsøgt at komme igennem Alles lægehus.

Over hele landet har det været et problem på grund af en fejl i deres IT-system. Kim Kronborg skulle mandag have taget en blodprøve fordi han har lidt forhøjet blodtryk, for at finde ud af om han kunne få noget andet medicin - men onsdag har han stadig ikke kunnet få en tid.

- Herregud! Det kan jo ikke passe, at man ikke kan få tager en blodprøve eller ikke kan komme til sin læge, bare fordi computeren falder ud. Så må de gøre et eller andet, siger han til TV2 Nord.

Vil væk fra Alles Lægehus

TV2 Nord tog ud til lægehuset i Fjerritslev. Der var patienter derinde, men alt foregik manuelt og ingen ønskede at udtale sig til TV2 Nord.

Alles Lægehus ønsker ikke at stille op til interview, men skriver til TV2 Nord, at de har oplevet et større IT-nedbrud, som har givet udfordringer i klinikkerne. Og at det nu er løst.

Selvom problemerne er løst, er Kim Kronborg stadig godt træt af Alles lægehus.

- Så snart jeg får en chance, og der kommer nogle læger her i nærheden, og det har jeg hørt, at der bliver udvidet i Løgstør, så flytter jeg. Jeg vil ikke være i noget, der hedder Alles Lægehus mere, siger han.

Region Nordjylland ønskede ikke at stille op til interview, men skriver i et skriftligt svar, at de er opmærksomme på udfordringerne.