Kort efter Field's-skyderi lukker psykiatriske sengepladser

Der er stor personalemangel i Danmarks psykiatri, men personalet skal som andre danskere holde sommerferie, og derfor må sengepladser lukkes ned landet over.

Det er ikke mange dage siden, danskerne blev trukket brat ud af sommerferie-stemningen, da en ung mand åbnede ild i shoppingcentret Field's på Amager. Det kom hurtigt frem, at manden var kendt i psykiatrien, og han er nu varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling.

Siden har der været fokus på den danske psykiatri, og flere rejser kritik af, at der er så stort pres på psykiatrien, at man ikke er i stand til at hjælpe mennesker, der har behov for det.

Og det kan blive endnu mere presset nu. Nu viser nye tal nemlig, at der fra næste uge bliver lukket sengepladser på psykiatriske afdelinger over hele landet.

quote Folk holder ikke op med at være psykisk syge, bare fordi der ikke er sengepladser til dem

Retspsykiater Gitte Ahle til TV 2

Lukningen af sengepladser skyldes, at det i forvejen pressede personale, ligesom de fleste andre danskere, skal have sommerferie. Region Hovedstadens Psykiatri forklarer til TV 2, at det er for dyrt og vanskeligt at drive sengepladserne forsvarligt, når man mangler for meget personale.

Kan være kritisk med færre sengepladser

Det vil altså være uforsvarligt at holde sengepladserne åbne, men det er heller ikke uden risiko at lukke dem, hvis man spørger retspsykiater Gitte Ahle.

- Folk holder ikke op med at være psykisk syge, bare fordi der ikke er sengepladser til dem. Med det antal sengepladser, der er lukket ned i forvejen, er det meget kritisk, siger Gitte Ahle, der er tidligere formand for Dansk Psykiatrisk Selskab. 

Hun forklarer, at de manglende sengepladser betyder, at der må afvises flere personer i modtagelsen, og at de må udskrive meget ustabile mennesker, før de er stabiliseret.

quote Problemet med mangel på sengepladser kan ses direkte ved, at folk udskrives for tidligt

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til TV 2

I Region Nordjylland er det seks sengepladser, der ikke kan bruges over sommeren, fordi der mangler sygeplejersker og overlæger, mens det i de øvrige regioner ligger endnu højere. Sommerlukningerne er ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke et problem:

- Målet er, at vi skal have flere sengepladser og ikke færre. Psykisk sygdom kan ramme hele året rundt, og det gør det, siger han til TV 2.


Derfor vil ministeren bede regionerne om en redegørelse for, hvorfor det er nødvendigt.

- Vi har aftalt med vores regioner, at vi skal have fysisk flere sengepladser i psykiatrien. Det er derfor, at vi er i gang med at bygge ekstra sengepladser, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Problemet med mangel på sengepladser kan ses direkte ved, at folk udskrives for tidligt. Der er for mange genindlæggelser, fordi folk udskrives for tidligt, og inden for en måned indlægges man igen, fordi man ikke er rask. Derfor er det en hovedopgave at sikre flere sengepladser og mere personale, siger Heunicke.

- Gå hjem og drik en kop te

En, der har oplevet den pressede psykiatri og manglen på sengepladser på egen krop, er nordjyske Emma Svensson. Hun er 36 år og har diagnoserne ADHD og autisme.

quote Jeg møder en psykiatri, der ikke har tid, plads og ressourcer nok

Emma Svensson, tidligere patient

Efter hun i en periode havde lidt af angst og været depressiv, havde hun det så skidt og var i så stor søvnmangel, at hun opsøgte den nordjyske psykiatri. Det gik dog ikke helt, som hun havde forventet.

- Lægen kigger på mig og siger: 'Jeg synes, du skal gå hjem, slappe af og få sovet', men det var jo det, jeg ikke kunne, siger Emma Svensson.

Emma prøvede bedende at spørge, om de ikke nok ville hjælpe hende, men lægen foreslog igen, at hun gik hjem og drak en kop te.

Hør Emma fortælle her:

For Emma Svensson er der slet ingen tvivl om, at der er kapacitetsmangel i psykiatrien. Hun har to gange været indlagt på en åben afdeling, og hun oplever, at man både kan mærke manglen på ressourcer, når man er indlagt, og når man forsøger at blive indlagt uden held.

- Jeg møder en psykiatri, der ikke har tid, plads og ressourcer nok, siger hun.

Hvor er tiårsplanen?

Regeringen har i flere år lovet en tiårsplan for psykiatrien, men sådan en er stadig ikke præsenteret.

Onsdag kom det frem, at et flertal rundt om regeringen vil have skubbet forhandlingerne om tiårsplanen frem fra september til august, hvor Folketingets sommerferie slutter. Sundhedsministeren har efterfølgende åbnet for, at forhandlingerne om en psykiatriplan kan ske hurtigere.

- Hvis det kan forbedre chancerne for at lande en bred aftale, og hvis det kan lade sig gøre, så lad os gøre det, siger Magnus Heunicke til TV 2.


Seneste nyt

fra Nordjylland