Kyst er blevet fodret med sand i to år - nu viser det resultater
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sandfodringen ved kysten i Hjørring Kommune virker, viser ny rapport.
Det hjælper at tilføre sand, hvis man vil beskytte en kyststrækning mod erosion. Det har Sommerhusforeningen Harerenden ved Lønstrup nu stående sort på hvidt.
Sammen med andre grundejerforeninger, Hjørring Kommune og staten, har Sommerhusforeningen Harerenden i de seneste år været involveret i et projekt, hvor der er blevet sandfodret langs kysten ved Nr. Lyngby, Mårup, Harerenden, Skallerup, Nørlev og Udemarken.
Der er blevet tilført cirka 330.000 kubikmeter sand til kysterne siden foråret 2021, og den gode nyhed er, at sandfodringen virker. Det viser opmålinger foretaget ved Harerenden, skriver Hjørring Kommune i en pressemeddelelse.
- Opmålingen er et fantastisk redskab, som hjælper os med at formidle effekten af projektet overfor vores medlemmer i foreningen, siger Per Pedersen, som er formand for Sommerhusforeningen Harerenden.
- Et projekt uden lige
Rapporten viser, at havbunden nogle steder ved Harerenden er hævet 2,5 meter, siden sandfodringen begyndte. Særligt anden revle er blevet bredere, og vanddybden på revlen er blevet mindre.
- Det er selvfølgelig et øjebliksbillede, vi har fået. Måske ser det anderledes ud næste år, men det er opløftende, at sandfodringen ser ud til at have en effekt, siger Per Pedersen.
Der blev i 2020 afsat penge på finansloven til kystsikring i en årrække. I projektet i Hjørring Kommune er den økonomiske fordeling sådan, at grundejerforeningerne betaler en femtedel af prisen, kommunen gør det samme, mens staten betaler de resterende 60 procent.
- Jeg er meget glad for, at vi i Hjørring Kommune kan opnå et stærkt og effektivt samarbejde med så mange borgere om at få reduceret vores problemer med erosion af kysten. Et projekt uden lige på landsplan, siger Søren Homann (K), som er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune.
Tilfører mere sand
Ved Harerenden er der sandfodret med 44.000 kubikmeter sand i foråret 2021 og 43.000 kubikmeter i år. Det er planlagt, at der tilføres yderligere 170.000 kubikmeter sand i løbet af 2023 og 2024.
Per Pedersen fortæller, at der nu er mere sand ved kysten ud for Harerenden, end der er tilført. Det betyder altså, at sandfodringen ifølge undersøgelsen er med til at bremse sand, som ellers ville drive væk fra området.
Sommerhusforeningen betaler 700.000 kroner for sandfodring i årene fra 2021 til 2024.
Sandet bliver pumpet op ved Hirtshals Havn og sejlet til de forskellige steder langs kysten, hvor det bliver fordelt enten ved hjælp af 'klapning' eller 'rainbowing'.
Klapning betyder, at sandet tømmes direkte ud af bunden af sandpumpningsfartøjet, mens sandet ved rainbowing pumpes ud over havet med en kraftig vandkanon.
Sommerhusforeningen Harerenden forventer, at der bliver lavet en ny rapport, når der er tilført yderligere 80.000 kubikmeter sand til kysten.