Lars sendte 70 sneplove og saltspredere afsted i nat

Vinteren har ramt hele Nordjylland med frost, sne, glatte vejbaner og forsigtig kørsel til følge. Særligt i området omkring Hjørring er der faldet en del sne.

Snevagten begyndte allerede kort efter midnat for Lars Vandkjær. 

Han og kollegerne mødtes på den kommunale materielgård i de tidlige nattetimer efter at have været ude og sondere vejret i virkeligheden såvel som tjekke meteorologiske varlser. 

Derefter begyndte han at kalde køretøjer ud. Der er tale om såvel kommunale chauffører som private entreprenører, der står for snerydning i Hjørring Kommune.

quote Der er sne i hele kommunen og en god del, men vejret er mildt og flot

Lars Vandkjær, vintervagt, Hjørring Kommune

Det seneste døgn har omkring 70 køretøjer været i aktion for at få ryddet kommunale veje og cykelstier alene i Hjørring Kommune. 

- Det er en del, fastslår Lars Vandkjær.

- Jeg ved ikke, om vi har set frem til det, men det første sne er noget særligt, og så får vi lige prøvet grejet af, tilføjer han.

Lange dage med sne

Lars Vandkjær er ansat som skov- og landskabsingeniør i Hjørring Kommune, men er lige nu ansvarlig for vintertjenesten. En tjans, der deles blandt flere - for vintervagten betyder lange arbejdsdage.

- Det bliver talt ret meget i telefon på sådan en vagt, for der skal koordineres ruter, forklarer Lars Vandkjær.

For det kan ikke nytte, at der saltes et sted før, der bliver ryddet sne.

quote Det første sne er noget særligt, og så får vi lige prøvet grejet af

Lars Vandkjær, vintervagt, Hjørring Kommune

Ud i virkeligheden

Vintervagten hos Hjørring Kommune har gode varslingssystemer, der kan sige noget om, hvor der kommer sne - og hvor meget, men det er altid prognoser, så det handler også om at komme ud og se virkeligheden an.

- Jeg tror, vi var lidt i tvivl om, prognoserne ville holde. De sagde alt imellem fem og 30 centimeter sne, og jeg tror, vi er landet et sted midt imellem. Der er sne i hele kommunen og en god del, men vejret er mildt og flot, siger Lars Vandkjær.

Frygter kombination af frost og tøvejr

Han lægger ikke skjul på, at han og kollegerne kan se ud i nogle hårde uger eller måske måneder, hvis vejret fortsætter med frost og sne, og hvis der så også kommer en ordentlig omgang blæst oveni, så er det ikke altid sjovt.

- Det er hårdt at være på en hel uge ad gangen, men hvis vejret forbliver koldt og klart, så handler det om, at vi får fjernet al sne og is fra vejene, så vi ikke får de der isklumper, der kommer til at ligge under ny sne, forklarer Lars Vandkjær.

De værste forhold, vintervejrtjenesten ifølge Lars Vandkjær kan komme ud for, er, hvis vejret hele tiden skifter mellem frost og tøvejr.

- Det giver fugtige veje, og det giver meget arbejde for os, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland