Massiv travlhed presser sygehuset: - Det går ud over både patienter og personale
Der er massiv overbelægning på flere afdelinger på Regionshospitalet i Hjørring. Ifølge sygeplejeskernes tillidsrepræsentant går det ud over både patienternes og personalets velbefindende.
Der er masser at lave, hvis man er sygeplejerske på Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring. Også for meget, hvis man spørger Maria Gade, der er sygeplejerske og tillidsrepræsentant på Akutsengeafsnittet på Regionshospital Nordjylland i Hjørring.
Man når ikke at få en pause i løbet af dagen, og man når hverken at spise eller drikke. Man går jo også hjem med dårlig samvittighed, fordi man ikke føler, man har givet patienten det, den burde have
Maria Gade, sygeplejerske og tillidsrepræsentant, Regionshospital Nordjylland.
Derfor råber hun nu op. Sygeplejerskerne kan ikke længere følge med, og patienter bliver lagt ud på gangene, fordi der ikke er pladser nok. De vil have flere kollegaer, så arbejdspresset bliver lettet.
- Personalet gør det så godt som muligt, for at patienterne skal opleve det her så lidt som muligt. Patienterne vil opleve, at servicen ikke er så god, som den kunne være, siger hospitalsdirektør Henrik Larsen, Regionshospital Nordjylland.
Flere indlæggelser øger arbejdspresset
Normalt stiger antallet af indlæggelser i vinterperioden, og det har den også gjort i år. I Nordjylland har der været rigtig mange akutte medicinske patienter, fortæller hospitalsdirektøren.
Derfor er manglen på sygeplejersker ekstra stor. Bare på den afdeling, hvor Maria Gade arbejder, er der lige nu seks ledige stillinger.
- I år er vi måske ekstra pressede af, at vi har rigtig mange vakante stillinger på sygehuset, og så er normeringen ikke til, at vi skal have så mange patienter i overbelægningen.
Derfor efterlyser Maria Gade, at man tager højde for det i vagtplanerne på forhånd, så personalet ikke skal ud i så den situation, de er i nu.
- Det er jeg selvfølgelig ked af. Vi laver bemandingsplaner efter det antal patienter, vi forventer. Men når vi oplever så høj en spidsbelastning, så har vi normalt ikke lavet vagtplaner efter det. Det skal vi selvfølgelig gøre alt for at kompensere for, men det er en svær situation lige nu, siger Henrik Larsen, hospitalsdirektør, Regionshospital Nordjylland.
Medarbejdere bliver syge af stress
Maria Gade mener, at hendes kollegaer bliver syge af at gå på arbejde, som situationen er nu:
Mange medarbejdere går rundt med stresssymptomer. Tid og arbejdsmængde hænger simpelthen ikke sammen
Maria Gade, sygeplejerske og tillidsrepræsentant, Regionshospital Nordjylland
Hun mener, at der skal ske forandring nu, for hvis ikke forholdene forbedres, ser fremtiden dyster ud for sygehusvæsenet.
- Så vil endnu flere søge væk fra faget. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Hvis ikke der bliver gjort noget akut, så kommer vi til at mangle endnu flere, fastslår Maria Gade.
Hospitalsdirektør Henrik Larsen vil forsøge at gøre, hvad han kan, for at sygeplejerskerne skal komme igennem den svære periode. Han efterlyser dog, at det sker en løsning på den lange bane.
- Vi beder andre afdelinger om hjælp, og vi beder også vikarbureauer om at hjælpe til. Men vi kan også se, at det er hele Danmark, der har problemer.
Maria Gade tror, at en højere løn vil få flere medarbejdere ind i faget.
- Hvis vi skal løse vores arbejdsmiljø, er vi nødt til at rekruttere flere, og før vi kan det, skal vi have et lønløft på grundlønnen, siger hun.
Udfordringen med rekruttering er rigtig stor
Regionrådsformand Mads Duedahl påpeger, at regionsrådet har investeret i rekruttering - men medgiver samtidig, at der stadig er lang vej i mål:
- Vi er bevidst om, at der er pres på vores sundhedsvæsen. Vi har mange syge borgere og ældre patienter, og på den her tid, er der bare et rigtigt stort pres.
Hvad kan I så gøre for at løse situationen?
- Vi gør alt, hvad der står i vores magt. I år har vi sat 20 millioner ekstraordinært af til investering i arbejdsmiljø og rekruttering. I det kommende år er der sat 50 millioner af til at understøtte de mest pressede afdelinger. Vi er villige til at investere, men vi skal også være ærlige at sige, at én ting er penge, og noget andet er, om vi overhovedet kan rekruttere folk. Der er ubesatte stillinger på de mest pressede afdelinger, så udfordringen er rigtig, rigtig stor.
- Jeg kan love de ansatte, at vi gør alt, hvad vi kan, men det er ikke nogen let opgave, siger Mads Duedahl.